FR NL
tramongeval Anderlecht

Geen plannen om trams en treinen extra te beveiligen met detectiesystemen

tramongeval Anderlecht Brandweer Brussel

De afgelopen maanden verschillende ongevallen gebeurd waar voetgangers onder een tram belanden. Zowel bij de MIVB als bij De Lijn zijn er geen plannen om de trams extra te beveiligen met een detectiesysteem, al worden de technologische ontwikkelingen wel met argusogen gevolgd. Ook de voorbije periode waren er ongevallen met wagens, ofwel door een aanrijding met een trein ofwel door een wagen die stil was komen te staan op een overweg. Voor het spoor bestudeert Infrabel verschillende technologische innovaties en systemen op het gebied van obstakeldetectie.

De afgelopen maanden belanden weer heel wat voetgangers onder een tram. In de Brusselse gemeente Anderlecht raakte recent een voetgangster gewond nadat ze werd gegrepen door een tram. Het slachtoffer werd in onrustwekkende toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Op de Brusselse Zuidlaan werd begin juli een vijftiger in levensgevaar afgevoerd naar het ziekenhuis nadat hij onder een tram belandde. Een 42-jarige vrouw werd eind juli gegrepen door een tram in de Brusselstraat op Antwerpen-Zuid. Daarbij raakte ze levensgevaarlijk gewond.

lees verder onder foto

tramongeval Anderlecht

tramongeval Anderlecht

Detectiesysteem

Bij de MIVB is enkel op de nieuwste TNG-trams een detectiesysteem geïnstalleerd, namelijk het Obstacle Detection Assistance System (OCAS). “Een deel van de voorkant van de tram is ook uitgerust met zachte elementen om de impact bij een botsing te verminderen”, zegt Guy Sablon, woordvoerder van de MIVB. “Er is destijds (bij procedure aankoop TNG in 2017) sprake geweest van de externe airbag, maar het systeem was nog in ontwikkeling, dus niet opgenomen.” De TNG-trams hebben trouwens nog een hele reeks andere innovaties op vlak van veiligheid: gevoelige sensoren aan elke deur, externe achteruitkijkcamera’s naast de gewone spiegels en frontcamera om de dode hoek te verkleinen.

lees verder onder de foto

Eerste van 90 bestelde TNG trams wordt door MIVB in ontvangst genomen
TNG-tram

Gevolgen

De MIVB is niet van plan om de oudere trams met dit detectiesysteem uit te rusten. “Dat is niet voorzien op korte termijn”, zegt Sablon. “We kijken nu eerst en vooral naar hoe de nieuwe systemen op onze TNG zullen presteren.”  De MIVB benadrukt dat sensoren vooral de gevolgen van ongevallen probeert te beperken. “Je mag de aan- of afwezigheid van veiligheidsuitrusting natuurlijk niet zien als een mogelijke oorzaak van ongevallen, wel om de gevolgen ervan te beperken. Dat is in de meeste gevallen het gedrag van de voetganger (verstrooidheid, op gsm kijken, oortjes dragen,…).”

De Lijn

Bij De Lijn zijn de trams op dit moment nog niet uitgerust met dergelijke sensoren. “Op dit tijdstip beschikt De Lijn nog niet over trams die zijn uitgerust met waarschuwingssystemen die gebruik maken van camera’s en vergelijkbare technologieën om potentiële botsingen te voorkomen”, zegt een woordvoerder. “We volgen echter nauwgezet de vooruitgang in technologie op dit gebied.”

lees verder onder de foto

De Lijn tram 4 Antwerpen
Tram De Lijn

Hydraulische vijzels

Als een voetganger dan toch onder een tram beland, kan de tram opgetild worden met een hydraulische vijzel. In samenwerking met de technische diensten van de MIVB kan de brandweer het tramstel snel optillen. Dat gebeurt met behulp van de hydraulische vijzels, een werktuig om zware lasten gemakkelijk op te kunnen heffen. hydraulische vijzels zitten niet in de tram zelf, maar zijn aparte uitrustingen van de interventieploegen van de tram. Er zijn vijzels voor elk type tram. “De vijzels zijn zeker een plus”, zegt Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer. Nieuwe technologieën dienen zeker opgevolgd te worden. “Voor de rest is ieder geval verschillend en wordt er ter plaatse steeds samengewerkt met de specialisten van de vervoersmaatschappij. Er vinden regelmatig oefeningen plaats met de brandweer en MIVB. Bussen zijn minder zwaar en worden opgetild met luchtkussens.”

Overwegen

Vorig jaar gebeurden er op het Belgische spoornet 32 ongevallen aan overwegen en in 75% van deze ongevallen waren er voertuigen bij betrokken. Ook de voorbije periode waren er ongevallen met wagens, ofwel door een aanrijding met een trein ofwel door een wagen die stil was komen te staan op een overweg. Voor het spoor bestudeert ook Infrabel verschillende technologische innovaties en systemen op het gebied van obstakeldetectie. Dit is in lijn met de andere Europese spoorinfrastructuurbeheerders die dit eveneens doen. Het is volgens de spoorwegbeheerder te vroeg om hierover meer info te geven. Infrabel beschikt vandaag over veiligheidstoestellen in en langs het spoor die gelinkt zijn aan de seininrichting en ook aan de overwegzones. Daarnaast wordt het treinverkeer in real time opgevolgd binnen onze seinhuizen en de verkeersleiding. Als er een melding is van een storing of als er zich bijvoorbeeld een voertuig of persoon in het spoor bevindt, dan stuurt de verkeersleiding onmiddellijk een waarschuwing via een gsm-alarm naar de betrokken treinbestuurders in die zone zodat ze voorzichtig gaan rijden of dat het treinverkeer kan worden onderbroken indien nodig.

Overweg lichten

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals