FR NL
Koperdiefstal

Aantal kabeldiefstallen daalt weer

Het aantal pogingen tot koperdiefstal lijkt in de lift te zitten. Benjamin Brolet / Infrabel

Dit jaar neemt het aantal kabeldiefstallen bij de spoorwegen eindelijk weer af. Dat heeft federaal mobiliteitsminister Georges Gilkinet gezegd op een parlementaire vraag. Vorig jaar was er nog een recordjaar van het aantal diefstallen.

De trend van koperdiefstallen op het spoor is aan het dalen. Er vonden dit jaar 85 kabeldiefstallen plaats, met 11.202 minuten vertraging tot gevolg. Dat is veel minder dan de voorbije jaren in dezelfde periode.Infrabel blijft waakzaam en voorzichtig want de kabeldiefstallen blijven een impact hebben op het treinverkeer. Infrabel volgt dit nauw op om de evolutie op langere termijn te kunnen beoordelen en analyseren.

Spoorwegpolitie

De daling is te danken aan verschillende maatregelen en grotendeels aan acties in samenwerking met de spoorwegpolitie. De federale spoorwegpolitie houdt nachtelijke controleacties. Infrabel heeft dit jaar gps-trackers geïnstalleerd. Daardoor kunnen de ligging van kabels in real time worden doorgegeven. Verdachten kunnen snel worden opgespoord.

Waakzaam

Koper is een metaal dat in 2022 sterk in waarde steeg. Er wordt ook gezocht naar alternatieven voor koper. In 2021 en 2022 was er nog een stijging van 300 procent van het aantal kabeldiefstallen. In 2022 waren er in totaal 466 gevallen. Vorig jaar betekende dat in totaal 33.169 minuten vertraging, of anderhalf uur per dag. En dat had een kostprijs. De diefstallen kostten Infrabel toen bijna zeven miljoen euro.

Auteur: Matthias Vanheerentals