FR NL
Tram New Generation - MIVB -copyright mivb

Arcadis ontwerpt nieuwe tramverbinding in Brussel

Tram New Generation MIVB

Ontwerp- en adviesbureau Arcadis is geselecteerd door Brussel Mobiliteit om de toekomstige tramverbinding tussen het station Brussel-Noord en de site Thurn & Taxis te realiseren, in samenwerking met architectenbureau LA/BA, stedenbouwkundigen CityTools en landschapsarchitecten Taktyk. De tramverbinding wordt onderdeel van de nieuwe lijn naar Belgica.

Thurn & Taxis is een wijk ten noorden van Brussel, met een industriegebied, kantoren, een park en een woongebied. De snelle groei van de site vereist een upgrade van de capaciteit en frequentie van het openbaar vervoer. Met name een directe tramverbinding met het nationale spoorwegnet via het station Brussel-Noord is essentieel. Dankzij deze nieuwe lijn zullen pendelaars slechts twee haltes verwijderd zijn van Thurn & Taxis. De tram zal het kanaal oversteken via de recent gebouwde Suzan Daniel-brug. De trams zullen in een eigen bedding rijden, waardoor mogelijke vertragingen als gevolg van het verkeer worden vermeden.

Multimodale verbinding

Volgens Brussels Minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid Elke Van den Brandt zal de nieuwe tramlijn de havenwijk beter verbinden met het station Brussel-Noord. “Deze verbinding zal sterk multimodaal zijn, omdat deze nieuwe directe en efficiënte verbinding in het openbaar vervoer wordt gecombineerd met comfortabele en veilige routes voor voetgangers en fietsers. Het doel is om een aangename openbare ruimte2 te creëren.”

Lieve Neirynck, directeur infrastructuur en mobiliteit van Arcadis, is vereerd dat Brussel Mobiliteit Arcadis heeft gekozen voor de nieuwe tramlijn naar Thurn & Taxis en het verbeteren van de levenskwaliteit in de omliggende wijken. “Het Thurn & Taxis-project groeit snel. Steeds meer bedrijven en publieke organisaties vestigen zich rond het voormalige goederenstation. Ook de herontwikkelde woongebieden winnen snel aan populariteit. We zijn ervan overtuigd dat een vlotte tramverbinding met Brussel-Noord, evenals het verhogen van de duurzaamheid en aantrekkelijkheid van de wijk, het toekomstige succes van het stadsdistrict verder zal stimuleren.”

Brussel-centraal

Op termijn zal de tramlijn worden verlengd tot aan Brussel-Centraal. Het consortium zal ook de openbare ruimte rond Belgica en de Simon Bolivarlaan herinrichten. Het consortium Org-BBS zal op zijn beurt de openbare ruimte van de Picardstraat en de Vanderstichelenstraat herinrichten, waar de tram zal passeren om de Boulevard Belgica te bereiken. Deze werken zullen de toegankelijkheid van Thurn & Taxis en Jette met het openbaar vervoer aanzienlijk verbeteren, en de levenskwaliteit en vergroening van de buurt aanzienlijk verhogen. Dit project maakt deel uit van het Brusselse mobiliteitsplan Good Move.

Auteur: Matthias Vanheerentals