FR NL
North Sea Port Gent Sifferdok

‘Belgische locomotieven geschikt maken voor waterstof kan vanuit North Sea Port’

De Belgische motorenbouwer Anglo Belgian Corporation (ABC) ziet kansen voor het ombouwen van de ongeveer 170 locomotieven op het Belgische spoor, om deze geschikt te maken voor het draaien op waterstof. Volgens de fabrikant is het zogeheten retrofitten inmiddels een relatief eenvoudige klus. North Sea Port kan daar de springplank voor zijn.

Dat zei Tim Berckmoes, directeur van ABC Engines, onlangs in gesprek met North Sea Port, de grensoverschrijdende havenregio. Berckmoes wijst op de ervaring met de zogeheten BeHydro hydrogen dual-fuel-scheepsmotor, die enkele maanden geleden in Gent geïnstalleerd werd. Deze motor, het resultaat van een samenwerking tussen ABC en Compagnie Maritime Belge (CMB), en is opgewaardeerd en geschikt gemaakt voor waterstof.

“Waterstof is een heel fijn gas, maar het gaat ook heel snel in verbranding. Daarom hebben we verschillende aanpassingen gedaan aan de verbrandingskamers, de zuigers, aan de injectoren en het regelsysteem. Dat maakt dat we nu een zeer betrouwbare machine hebben waarmee je een CO2-besparing van 85 procent kunt realiseren”, aldus Berckmoes.

De machine kan naast waterstof ook ‘gewoon’ op benzine draaien, zegt de ABC-directeur. “Dus als er ergens een bunkeringprobleem is of überhaupt geen waterstof beschikbaar is, kun je gewoon doen wat je moet doen op diesel.”

North Sea Port perfect voor uitrol van waterstof

De North Sea Port is wat Berckmoes betreft de ideale proeftuin voor waterstofaansluitingen, omdat je niet alleen een koppeling met de binnenvaart kunt maken, maar ook met de spoorwegen. Daarmee is het havengebied de aanwezen regio om te gaan bunkeren. “De Belgische spoorwagen hebben 170 locomotieven met ABC-motoren. Die kunnen ze heel makkelijk kunnen ombouwen en opwaarderen naar waterstof.”

Berckmoes ziet graag dat de betrokkenen en belanghebbenden doorpakken op het gebied van waterstof. “Wat we nodig hebben is wat we in het Belgisch ‘goesting noemen; zin om het doen, om aan te pakken. We moeten aan onze kinderen laten zien dat we binnen onze generatie niet alleen een probleem ontdekt hebben maar deze ook opgelost hebben binnen onze generatie. Het is een kwestie van beslissen en doen.”

North Sea Port is de benaming voor het havengebied van Vlissingen en de havens langs het Zeekanaal Gent-Terneuzen. In 2018 besloten deze havens te fuseren. Onder meer Volvo Cars, Honda Motors, Oiltanking, ArcelorMittal en Mammoet zitten aan het zeekanaal. Bij Terneuzen is Dow Chemical gevestigd, terwijl in Vlissingen bij C.RO nieuwe auto’s en bestelwagen aan wal komen.

Lees meer:

Auteur: Nick Augusteijn

Bron: SpoorPro.nl