FR NL

Komst van meer concurrentie op hogesnelheidslijn tussen Madrid en Andalusië loopt vertraging op

https://www.railtech.be/fr/infrastructure/2022/03/03/objectifs-retardes-pour-les-concurrents-vers-seville-et-malaga/

De concurrentie op de eerste hogesnelheidslijn richting Andalusië heeft vertraging opgelopen als gevolg van signalisatie die niet compatibel is met de huidige normen.

Hierdoor is de komst van concurrerende goedkope hogesnelheidstreinen naar Cordoba en Malaga voor onbepaalde tijd vertraagd. Die concurrentie zal er in ieder geval deze zomer niet zijn en waarschijnlijk ook niet in de tweede helft van het jaar.

De operator Iryo (Ilsa-Trenitalia) heeft al aangekondigd dat er tot 2023 zal moeten gewacht worden voordat de lijn tussen Madrid en Andalusië geëxploiteerd zal worden. Het Franse Ouigo Espana, dat zijn diensten begon tussen Madrid en Barcelona, ​​had gedacht deze verbinding te verzekeren. De SNCF-dochteronderneming is echter van plan haar komst nog met minstens twee jaar uit te stellen.

Uiteindelijk kan alleen Renfe, met zowel zijn AVE’s als zijn Avlo, technisch opereren op deze hogesnelheidsverbinding.

Oubollige signalisatie

Afgelopen december heeft ADIF, de Spaanse spoorweginfrastructuurbeheerder, een reeks essentiële werken uitgevoerd voor de modernisering van de hogesnelheidslijn tussen Madrid en Sevilla, de oudste in Spanje.

De hogesnelheidslijn Madrid-Sevilla, die bijna 30 jaar in dienst was, was de eerste hogesnelheidslijn die in april 1992 in Spanje in gebruik werd genomen. Maar bij gebrek aan Europese signaleringsnormen moesten de Spanjaarden een keuze maken tussen wat er toen op de markt beschikbaar was. Het was uiteindelijk het Duitse LZB-systeem dat op deze lijn in gebruik werd genomen.

Deze signalering is alleen compatibel met treinen die zijn uitgerust met boordsystemen die gelinkt zijn aan dat LZB-systeem. Alleen Renfe kan dit garanderen. De benodigde apparatuur wordt niet meer gebouwd en is niet meer beschikbaar op de markt.

Momenteel rijden de Renfe hogesnelheidstreinen probleemloos op dit hogesnelheidsspoor. Maar de Ouigo Espana TGV-treinen, Alstom Euroduplexes, kunnen sowieso niet worden uitgerust met het oude LZB-systeem.

Tegenslag voor Ouigo

Het was deze tegenslag die Ouigo dwong de plannen richting Andalusië uit te stellen. De aanpassingswerken zullen niet voor 2026 klaar zijn, maar de Franse dochteronderneming hoopt de lijn in ieder geval eind 2023 of begin 2024 te kunnen exploiteren.

Europese normen

De tak die van Cordoba naar Malaga loopt, is recenter en heeft al ETCS-niveau 2. ADIF heeft daarom de invoering van ERTMS-niveau 2 op het “oude” traject Madrid-Cordoba in twee fasen gepland: de eerste tussen Madrid en Cordoba, en de tweede tussen Cordoba en Sevilla.

Uitstel tot 2023

Renfe stelt dat het zal proberen om de Avlo-dienst tegen 2022 in gebruik te nemen, maar doorgaans goed ingelichte Spaanse bronnen denken dat het project zeer waarschijnlijk zal worden uitgesteld tot 2023, wanneer Iryo zijn eerste treinen zou lanceren.

De Spaanse exploitant heeft dus ongeveer twee jaar de handen vrij om zijn prijsbeleid te verfijnen.

Cordoba zou een goedkope TGV-hub worden. Concurrent Iryo heeft aangekondigd dat alle treinen tussen Madrid en Sevilla en tussen Madrid en Malaga zullen stoppen in Cordoba. Dat zijn negen frequenties van en naar Sevilla en de zeven van en naar de Costa del Sol.

Auteur: Jos Sterk