FR NL

Van 3.000 volt gelijkstroom naar 25.000 volt wisselstroom op een paar weken tijd

Copyright Infrabel

In slechts 3 weken wordt een 66 km lang stuk spoor van de verbinding Brussel-Luxemburg omgeschakeld van 3.000 volt gelijkstroom naar 25.000 volt wisselstroom.

In 2010 werd beslist om over te schakelen op een bovenleiding van 25.000 volt door tijdelijk een gemengde bovenleiding te installeren. Concreet: “3.000 volt gelijkstroom en 25.000 volt wisselstroom”. Deze voorlopige oplossing met dubbele spanning, een primeur in Europa, moet de hinder voor het treinverkeer tijdens de werf beperken.

Innoverend project

Dit project is zeer innoverend omdat het de mogelijkheid biedt om snel van de ene spanning op de andere over te schakelen. Er zijn dan ook jaren van studie en integratie op een bestaande en in dienst gehouden infrastructuur aan voorafgegaan.

De spanningsomschakeling is de meest veeleisende fase voor de teams op het terrein. Hiervoor is een totale onderbreking van spoorlijn 162 (Namen-Aarlen) nodig. Het gaat hier om een beperkte periode van 3 weken. En dat is voor een werf van deze omvang een hele prestatie.

Treinverkeer ondebroken vrijdagavond 5 augustus tot maandagochtend 29 augustus

Het treinverkeer wordt onderbroken van vrijdagavond 5 augustus tot maandagochtend 29 augustus. Dit werd zodanig geregeld dat het treinverkeer tot aan de twee grote stations Aarlen en Libramont (die in dienst blijven) en in de NMBS-werkplaats zoveel mogelijk behouden blijft. Deze uitzonderlijke onderbreking vraagt enorm veel mensen en technische middelen. Een honderdtal mensen, vier locomotieven en zes weg-spoorvoertuigen worden 24 uur per dag gemobiliseerd.

Organisatie van de werken

Infrabel maakte van de algemene spanningswijziging in Luxemburg in 2018 gebruik om een “test”-traject van twee km tussen de Luxemburgse grens en Barnich om te schakelen naar 25.000 volt. De volgende stap is het opvoeren van de spanning van de Luxemburgse grens tot Namen in twee grote omschakelingen. De eerste, tussen Barnich en Hatrival – een afstand van 66 km – start dus binnenkort. De tweede, tussen Hatrival en Jambes (ten zuiden van Namen) – dit keer over een afstand van 85 km – is gepland voor 2029.

Auteur: Jos Sterk