FR NL

Knorr-Bremse ontwikkelt oplossingen om de efficiëntie van het goederenvervoer per spoor te verbeteren

Shutterstock

Knorr-Bremse wil de efficiëntie en flexibiliteit van het goederenspoor vergroten door een geautomatiseerd remtestsysteem uit te proberen.

Het nieuwe automatiseringssysteem zal in 2023 worden ingebouwd in een goederentrein van de Havelländische Eisenbahn (HVLE), die vervolgens in 2024 klaar is om in gebruik te worden genomen.

Draadloos verzonden

Het systeem combineert gecentraliseerde treinstelintelligentie met sensortechnologie.

Omdat de trein nog niet is uitgerust met een digitale automatische koppeling (DAC) en dus geen treinbrede databus heeft, wordt het datasignaal voor het remtestsysteem draadloos verzonden.

De proef belooft inzicht te geven in de mogelijke voordelen van geautomatiseerde remtests voor het goederenvervoer per spoor.

De remmen op goederenwagens in de EU worden momenteel handmatig getest, wat heel wat tijd kost. Zodra het mogelijk is om vanuit de cabine te testen, zijn de treinen veel sneller klaar voor vertrek.

Knorr-Bremse is van plan deze proef te gebruiken om zijn automatiseringssysteem verder te ontwikkelen, systeem dat onder andere ook een elektropneumatisch remcontrolesysteem ondersteunt.

Meer geavanceerde DAC-versie is op komst

Het bedrijf produceert daarnaast momenteel ook zijn eerste prototypes voor digitale automatische koppeling (DAC), genaamd FreightLink, in zijn fabriek in Boedapest.

Deze zijn ontworpen om de krachten te weerstaan ​​die worden gegenereerd door het verplaatsen, remmen of manoeuvreren van goederentreinen en zullen worden getest op een nieuwe, op maat gemaakte testopstelling.

Later dit jaar zal een meer geavanceerde versie van zijn DAC op een trein worden geïnstalleerd om te testen onder reële omstandigheden.

Dr. Nicolas Lange, voorzitter van de raad van bestuur van Knorr-Bremse Rail Vehicle Systems, zei:

“De sleutel tot de verschuiving van vracht naar het spoor is het digitaliseren en automatiseren van de sector van het goederenvervoer per spoor in Europa, die nog steeds grotendeels afhankelijk is – althans voorlopig – van handmatige operaties.

“Met onze huidige initiatieven voor het ontwikkelen van nieuwe automatiseringsfuncties, evenals onze DAC-prototypes, laten we zien dat we toonaangevend zijn als het gaat om het produceren van de belangrijkste innovaties die het goederenvervoer per spoor de komende jaren wereldwijd aanzienlijk beter, efficiënter en concurrerender zullen maken.”

Knorr-Bremse is van plan deze producten in 2026 te lanceren als onderdeel van een pakket geïntegreerde, interoperabele goederenspooroplossingen.

Tegen 2030 schat het bedrijf dat het een totaal Europees marktvolume zal hebben van maximaal 10 miljard EUR (10,01 miljard USD).

Auteur: Jos Sterk