De Nederlandse provincie Limburg eist haar internationale verbinding

2017, Wikimedia Commons

In december 2023 moet er een directe spoorverbinding tussen Eindhoven, Heerlen en Aken (Duitsland) tot stand zijn gekomen.

Dat maakte de provincie Nederlands Limburg afgelopen vrijdag bekend.

Vanuit Eindhoven, een provinciale maar toch erg belangrijke stad, kan hierdoor heel Brabant sneller met Duitsland worden verbonden.

Limburg neemt het initiatief

Niet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, maar Limburg zelf neemt het initiatief om die verbinding veel sneller te maken. Limburg en Brabant zijn van mening dat ze door een verbinding met Aken beter verbonden kunnen worden met de rest van Europa via het DB-netwerk, maar ook met Flixtrain.

Het is niet de eerste keer dat deze provincie in het zuidoosten van Nederland initiatieven met betrekking tot het spoor neemt. Er moet aan worden herinnerd dat het in januari 2019 zijn eerste grensoverschrijdende diensten tussen Maastricht en Aken lanceerde, met Stadler-treinstellen met twee spanning / twee stroomsterkten.

Arriva hapt toe

Dit maakt deze route volgens de Provincie in de toekomst een duurzaam alternatief kan bieden voor vliegen of autorijden. De bedoeling van vertrek is een directe treindienst aan het begin en aan einde van de dag. Dat wil zeggen dat een paar treinen per dag rijden tussen 7.00 en 9.00 uur en vervolgens nog een paar in de avondspits.

In de toekomst moet de spoordienst een volwaardige intercity geklokte verbinding worden. Als reactie op dit project heeft Arriva, dat al routes exploiteert in deze provincie en tussen Maastricht en Aken, de wens uitgesproken om de nieuwe route te exploiteren.

Woordvoerder Nikkie Smit zegt dat dit een langgekoesterde wens van het bedrijf is: “Als spooraannemer van de provincie kunnen en willen we een concrete bijdrage leveren. Als Arriva zijn we blij dat de provincie Limburg het initiatief heeft genomen om deze verbinding te maken en gaan we daarvoor aan tafel zitten.”

Een concessiehouder en een subsidie

Arriva bezit Stadler-treinen die in Duitsland en Nederland kunnen rijden en die al worden gebruikt voor de verbinding met Aken. De provincie Limburg neemt het deel tussen Heerlen en Aken in handen dat in de regionale concessie is opgenomen.

Voor zijn project verwacht de provincie een rijkssubsidie ​​tussen Eindhoven en Heerlen, al werd eerder gemeld dat daar nog geen geld voor is.

De staatssecretaris van het vorige kabinet, Stientje van Veldhoven, had in juni 2021 aan de Tweede Kamer Den Haag laten weten dat er voor 2030 geen intercityverbinding tussen Eindhoven, Heerlen en Aken mogelijk zou zijn. Vooral capaciteitsproblemen op het station Eindhoven spelen daarbij een rol.

1 januari 2025?

Maar bovenal is belangrijk om te weten dat de verbinding Eindhoven-Heerlen aan de grens met Duitsland nog steeds deel uitmaakt van een Nederlandse nationale concessie en dus feitelijk eigendom is van de NS, de zittende exploitant.

De provincie Limburg vraagt ​​de regering om deze verbinding Eindhoven-Heerlen per 1 januari 2025 open te stellen voor concurrentie. Het is inderdaad een internationale lijn. Dit betekent dat naast de concessie van het hoofdrailnet van spoorvervoerder NS ook andere vervoerders, zoals Arriva, op dit traject mogen rijden.

Auteur: Jos Sterk