‘Binnen Siemens Mobility kan Sqills onderdeel van totaaloplossing worden’

Sqills-hoofdkwartier te Enschede in Nederland
Sqills is bekend van S3 Passenger 2022, Sqills

Iets meer dan een jaar geleden werd de overname van Sqills, de in het Nederlandse Enschede gevestigde leverancier van SaaS inventory, reservation en ticketing software-oplossingen, door Siemens Mobility afgerond. Zusterpublicatie SpoorPro blikt samen met Sqills-oprichter en CEO Bart van Munster terug op hoe het eerste jaar als zelfstandig onderdeel binnen de Duitse organisatie verlopen is.

Als je bij Sqills over de vloer komt, zal het waarschijnlijk niet direct duidelijk zijn dat het bedrijf onderdeel is van een beursgenoteerde onderneming met een marktwaarde van bijna 100 miljard euro. “Wij zijn nog altijd er gehecht aan onze vertrouwde locatie in Enschede”, zegt Van Munster. ““Daarnaast zijn we een grote werkgever in de regio en hebben we nog altijd nauwe banden met de universiteit”.

Inmiddels heeft Sqills ook een locatie in Amersfoort, een kleine maar belangrijke ontwikkelingsunit in Istanboel en een vestiging in Parijs. “SNCF is een grote klant van ons waar we dicht bij willen zitten. Ook onze Spaanse en Zuid-Europese klanten waarderen korte lijntjes met Sqills”.

Sqills timmert al jaren aan de weg met het S3 Passenger ticket-, reservering- en inventarissysteem. Het softwarepakket S3 Passenger wordt inmiddels door 36 vervoerders gebruikt, waaronder dus SNCF. Het systeem was daar al in gebruik bij dochteronderneming OUIGO en bij Eurostar. Voor het einde van 2023 moet S3 Passenger ook actief zijn voor de TGV, TGV Lyria, Alleo, SNCF Voyages Italia en de Intercités-treinen. Afgelopen september kon Sqills een nieuwe mijlpaal bijschrijven met de implementatie van S3 Passenger door Iryo, die nieuwe speler op de Spaanse hogesnelheidslijnen.

‘Siemens Mobility heeft reeds contracten met veel potentiële klanten’

Dat S3 met name in Europa aansloeg, gaf het managementteam het vertrouwen om een nieuwe groeistrategie te ontvouwen. Zo’n twee jaar geleden stond Sqills daarvoor op het kruispunt; op dezelfde voet doorgaan, met private equity vestigingen wereldwijd openen of samen optrekken met een partner? “Het is de laatste optie geworden en met Siemens Mobility hebben we eigenlijk de perfecte partner gevonden”, aldus Van Munster. “Het is een wereldwijd opererende speler en ze hebben daarmee reeds contacten met veel van onze potentiële klanten”.

De overname door Siemens Mobility en de opname in de organisatie was een zogeheten light-touch integration, legt Van Munster uit. “We hebben kort gezegd afgesproken dat Sqills vooral Sqills moet blijven. We zijn dan ook een zelfstandige entiteit binnen Siemens Mobility, ook al zijn zij 100 procent eigenaar. Dat betekent tevens dat wij als management team de volledige vrijheid hebben om te doen wat wij denken dat goed is voor Sqills”.

Volgens Van Munster betekent dit zeker voor het personeel op de werkvloer dat er in de dagelijkse praktijk voor hen niks veranderd is. Wel plukt Sqills de voordelen van de grote financiële en juridische afdelingen bij Siemens, want waar het als relatief kleine speler voorheen dergelijke diensten moest inhuren, is er nu volop ondersteuning.

‘Actief in andere landen en bij grotere projecten’

Die ondersteuning ervaart Sqills ook in zijn groeiambities. “We gaan mee in de slipstream van Siemens Mobility en wereldwijd gaan er nu sneller deuren open dan voorheen. Dat helpt om Sqills overal op de kaart te zetten, wat een belangrijk doel bij de overname was. Zeker op het gebied van sales en implementatie bij het wereldwijd schalen helpt Siemens ons erg goed”, aldus Van Munster. Hij haalt het voorbeeld aan van de aanleg van het hogesnelheidsnetwerk in Egypte, waar Siemens Mobility de uitvoerder van is. “We zijn nu actief in andere landen en bij grotere projecten dan voorheen”.

Maar op dat punt begint ook de balanceer-act van Sqills, legt Van Munster uit. Meegezogen worden in omvangrijke klussen op een ‘vreemde’ locatie is mooi, maar het betekent tevens dat het bedrijf goed moet uitleggen wat het wel en wat het niet doet en daarbij wat S3 Passenger wel en niet kan.

“In Europa kennen we onze klanten erg goed en we hebben hen daarom altijd goed kunnen uitleggen dat Software as a Service (SaaS), gericht op een specifiek ding, goed is voor de klant. In Egypte hebben we met de situatie te maken waarbij S3 Passenger de engine van de kaartautomaten op de stations wordt. Dan moeten we uitleggen dat wij niet de eindverantwoordelijke zijn voor het hele systeem, inclusief de hardware. Dat is Siemens Mobility Turnkey, als uitvoerende partij”.

Koppelingen maken met systemen van zusterbedrijven als volgend hoofdstuk

Siemens Mobility is van oudsher een fabrikant van rollend materieel en een bedrijf dat spoorsystemen aanlegt. Het bedrijf richt zich echter steeds meer op software, onder meer via het Siemens Xcelerator-programma. Toch vreest Van Munster niet dat het moederbedrijf daarmee in het vaarwater van Sqills komt of dat de koers van Sqills dadelijk in Duitsland wordt bepaald.

“Er is juist een organisch proces op gang gekomen waarbij we binnen het Xcelerator-programma op zoek gaan naar koppelingen tussen bepaalde systemen. Als wij het Hafas-planningsysteem van zusterbedrijf Hacon voeden met realtime beschikbaarheidsinformatie, dus hoe vol de treinen zijn, vanuit S3 Passenger, dan kunnen klanten op basis van die informatie er bijvoorbeeld voor kiezen om een andere trein te nemen.”

Dergelijke koppelingen maken vormt dan ook het eerste nieuwe hoofdstuk van Sqills als onderdeel van Siemens Mobility. Daar wordt op dit moment dan ook volop aan gewerkt. Naast de koppeling met Hafas wordt ook de connectie gezocht met het treinplanningsysteem (TPS) van Hacon, om als input voor S3 Passenger te dienen.

“Uiteindelijk moet de boodschap er een zijn dat een klant die geïnteresseerd is in S3 Passenger, ook weet dat er koppelingen met andere systemen mogelijk zijn.”

‘Siemens ervaar je niet als mega-organisatie’

Samenvattend zegt Van Munster dat het vooral de hulp van Siemens-collega’s en de ondersteuning van het bedrijf die hem na de overname zijn opgevallen. “Er is een enorme bereidwilligheid van iedereen om te helpen. Dat heeft me stiekem wel een klein beetje verbaast, maar ik ben er heel blij mee. Siemens Mobility is een mega-organisatie maar dat voelt daardoor helemaal niet zo.”

Ook plukt Sqills nog dagelijks de vruchten van de wereldwijde aanwezigheid van Siemens. “We zijn nu in landen met deals bezig waar we in de oude situatie echt moeite hebben zouden hebben gehad. Dat gaat nu met Siemens Mobility en de mensen van de lokale afdelingen echt vele malen eenvoudiger.”

Dit verhaal is afkomstig van SpoorPro.nl.

Auteur: Nick Augusteijn