Alstom voldoet nog niet aan Europese voorwaarden voor overname van Bombardier

Alstom heeft ruim zeven maanden na de afronding van zijn overname van Bombardier nog niet aan alle voorwaarden van de Europese Commissie voldaan. Zo moest de Franse treinreus zijn productielocatie in Berlijn (deels) afstoten, maar dat blijkt ondanks het verstrijken van de deadline daarvoor op 31 juli nog niet gebeurd.

Alstom zou al maanden in onderhandeling zijn met Skoda Transportation uit Tsjechië, die volgens ingewijden in het zicht van de finish steeds stroever zouden zijn geworden. Alstom-directeur Henri Poupart-Lafarge verklaarde vorige maand tegenover aandeelhouders dat dergelijke processen “lang en ingewikkeld zijn”, maar gaf geen verdere details. Eerder in juli zou hij volgens Reuters het verloop van de gesprekken nog “soepel” genoemd hebben.

Locatie behouden

Vorige maand was Poupart-Lafarge op bezoek in Berlijn, waar hij het belang onderstreepte van de delen van de locatie Henningsdorf die voor het bedrijf behouden blijven. “Alstom heeft zich gecommitteerd aan investeringen in deze locatie,” zei hij in bijzijn van de minister-president van Brandenburg Dietmar Woidke tegen de verzamelde pers.

Hoe de toekomst er voor Henningsdorf precies uit zal zien en wat dat betekent voor de ongeveer tweeduizend werknemers aldaar, liet Poupart-Lafarge in het midden. Wel zinspeelde hij erop dat veel zal afhangen van de aanbesteding voor nieuw materieel voor de Berlijnse S-Bahn, aldus Der Tagesspiegel. Een consortium van Alstom en Transdev is in een strijd verwikkeld met Deutsche Bahn dat samen met Siemens en Stadler optrekt voor materieel en exploitatie van de S-Bahn in de Duitse hoofdstad.

Wit voetje

Volgens Reuters zou Alstom hebben aangeboden om zijn productiecentrum in het Franse Reichshoffen ook te lozen, om zo een wit voetje te halen bij de Europese mededingingsautoriteiten. Een woordvoerder van de Europese Commissie wilde tegenover Business Insider vorige week geen commentaar geven op het nakomen van de verplichtingen door Alstom. Over wat dit betekent voor de zegen van Brussel voor de overname, hullen de betrokkenen zich vooralsnog in stilzwijgen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Nick Augusteijn