De Duitse kanselier Olaf Scholz windt er geen doekjes om: ‘De wereld heeft China nodig’

Deutsch: SPD-Kanzlerkandidat zur Bundestagswahl 2021 besucht Jäckering Mühlen- und Nährmittelwerke in HammHamm 2021, Wikimedia Commons

Een trein uit Hamburg, met als bestemming de China International Import Expo (CIIE), bereikte op 6 november met succes de beurs in Shanghai.

De trein vertrok op 26 september vanuit Hamburg, passeerde Polen, Wit-Rusland en Rusland en kwam China binnen vanuit de haven van Manzhouli.

Een reis van 40 dagen

Tijdens de 40-daagse reis was oktober een turbulente maand voor de verhoudingen tussen China en Duitsland.

Na de verwerving van een minderheidsaandeel in de Container Terminal Tollerort door Cosco bracht Olaf Scholz als Duitse bondskanselier een bezoek aan China om de banden tussen de twee landen te bespreken.

Leve de Chinees-Duitse spoorwegrelaties

Volgens Xinhua News Agency transporteerde de trein 14 containers van 40 voet in de trein die de rit naar Shanghai en de CIIE heeft afgelegd. De items omvatten voornamelijk auto-onderdelen, mechanische componenten en schoonmaakbenodigdheden.

Dit jaar valt samen met de 50e verjaardag van het aanknopen van diplomatieke betrekkingen tussen China en Duitsland. 2022 is ook het vijfde achtereenvolgende jaar dat Duitsland een van de overzeese exposanten van de CIIE is. Voor het tweede achtereenvolgende jaar kwamen een voorraad producten met de trein vanuit Hamburg in Shanghai aan.

Niet alleen de overheid: ook Duitse bedrijven zijn geïnteresseerd in China

Aan de vooravond van de CIIE bezocht Scholz, die onder druk werd gezet door de binnenlandse publieke opinie, gedurende ruim 11 uur China. Hij werd vergezeld door Duitse bedrijfsleiders, waaronder CEO’s van Duitse bedrijven zoals Adidas, Deutsche Bank, Siemens, BioNTech en Volkswagen.

De rest van de wereld is erg geïnteresseerd in de economische gevolgen van de reis van Scholz. Een week geleden had de Duitse federale regering zojuist aangekondigd dat zij COSCO Group in staat zou stellen een belang van 24,9 procent te verwerven in een terminal in de haven van Hamburg. Scholz’ reis werd daarom onvermijdelijk beschouwd als een blijk van genegenheid voor China.

In de context van de energiecrisis en de oplopende inflatie als gevolg van de oorlog in Oekraïne, hoopt men dat dit de handel tussen de twee landen zal bevorderen. Vlak na het bezoek van Scholz aan Shanghai kondigden China en Duitsland aan de goedkeuring van BioNTech om versneld de Chinese markt te betreden en ondertekende beide landen een Airbus-order ter waarde van 17 miljard euro.

“Uiteindelijk heeft de wereld China nodig”

Na zijn bezoek aan China publiceerde Scholz een artikel op de officiële website van de Duitse federale overheid over de positie van China als partner, concurrent en rivaal.

“We moeten dit aanpakken door de concurrentie te accepteren en door de gevolgen van deze systemische rivaliteit serieus te nemen en er rekening mee te houden in onze beleidsvorming. Tegelijkertijd moeten we onderzoeken waar samenwerking in ons wederzijds belang blijft. Uiteindelijk heeft de wereld China nodig”.

De voorkeur van Duitsland voor Chinese investeringen is geen echt nieuws meer. Zo kondigde de Duitse chemiereus BASF in juli een investering in een nieuwe fabriek ter waarde van 10 miljard euro in China aan. Bovendien is Aldi van plan om honderden nieuwe winkels in China toe te voegen. Siemens is van plan zijn digitale industriesector in China uit te breiden.

Auteur: Jos Sterk