FR NL
Haven Antwerpen

Nieuw Gebruikerscomité voor de spoorvrachtvervoer

Een van de sporen in de Haven Antwerpen2023, matthias Vanheerentals / ProMedia

Er is een nieuw Gebruikerscomité voor het spoorvrachtvervoer uit de startblokken geschoten. Het comité wil allerlei belanghebbenden uit de vracht- en de logistieke sector samenbrengen om zo de doelstelling van de verdubbeling van het goederenvervoer per spoor tegen 2030 mee te realiseren. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) zal hiervoor een actieplan uitwerken.

Het Gebruikerscomité bestaat uit onder meer uit Infrabel, potentiële spoorwegklanten, terminals, verladers, vervoerders en de federale overheid. Het Gebruikerscomité – dat twee keer per jaar samenkomt – zal adviezen uitbrengen om het actieplan van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) uit te voeren, zo meldt het persbureau Belga.

Het actieplan – dat bestaat uit 26 concrete actiepunten- moet het goederenvervoer over het spoor concurrentiëler te maken en tegen 2030 verdubbelen. Dat moet onder meer gerealiseerd worden door spoorinfrastructuur te verbeteren. Nu gelden er vanwege de slechte staat van het spoor op veel plaatsen nog snelheidsbeperkingen, die allen in het lopende decennium verholpen moeten zijn.

“Er zijn al langer veel goede intenties en ambities, nu is het tijd voor de realisatie”, zegt Infrabel-ceo Benoît Gilson over de taak die op de schouders van de spoorbeheerder rust. Er zal onder meer worden gewerkt in de havens van Antwerpen-Brugge, North Sea Port en in Brussel. Daarnaast komen er een derde en een vierde spoor tussen Gent en Zeebrugge, mede om verkeer van en naar de haven van Zeebrugge te faciliteren.

De uitvoering van het actieplan botst ook wel wat op kritiek. Paul Hegge, vertegenwoordiger van het Belgian Rail Freight Forum dat de spoorgoederenvervoerders verenigt, is tevreden met het actieplan, maar hekelt toch het tekort aan steun voor de vervoerders, voor onder meer voor de installatie van het veiligheidssysteem ETCS. Lineas, de grootste vrachtspoormaatschappij van het land, pleit voor een speciale commissaris om de verkeersstromen van het goederenvervoer in de havens prioritair te beheren.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals