FR NL

Trein botst op spoorkraan

Werken aan het spoor 2022, Infrabel

Het treinverkeer is dinsdagochtend een onderbroken geweest door een opmerkelijk incident tussen Dendermonde en Londerzeel na een aanrijding. Een trein botste op een stilstaande spoorwegkraan die net te dicht bij het spoor stond. Er vielen geen gewonden. Er was geen schade aan de spoorinfrastructuur en trein. 

Na 11.15 uur was de toestand normaal en was er opnieuw treinverkeer mogelijk op beide sporen tussen Dendermonde en Londerzeel. Er waren nadien wel nog gevolgvertragingen op de spoorlijn Gent-Dendermonde-Mechelen. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk. Infrabel onderzoekt hoe het ongeval is kunnen gebeuren. De NMBS zette vervangbussen in.

Eind vorige maand was er ook al een aanrijding met een groot voertuig. Toen ging het om een vrachtwagen die zich na een manoeuvre op een spooroverweg vastreed in het zuidelijker gelegen Deerlijk.

Overleg

Naar aanleiding van dit incident zal er sowieso nog overleg zijn tussen Infrabel/TUC RAIL en de betrokken aannemer en hun veiligheidsverantwoordelijke. “De boodschap is heel eenvoudig: er mogen nooit spoorkranen of machines in het gabarit komen van het spoor dus dit moet overeenkomstig de reglementering op een veilige afstand van het spoor staan”, zegt Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel. “Dit is een absolute vereiste. Veiligheid is zoals je weet de topprioriteit van Infrabel.” Infrabel wil niet communiceren over welke spoorwegaannemer het gaat.

Lees ook:

Auteur: Matthias Vanheerentals