FR NL
Spoorwerken

Gebruik van glyfosaat op bijsporen gehalveerd

Spoorwerken

Infrabel is er de afgelopen 4 jaar in geslaagd om de met glyfosaat behandelde oppervlakten te halveren. De spoorweginfrastructuurbeheerder benadrukt dat het daarmee de doelstellingen van het actieplan 2019-2023 heeft bereikt voor de vermindering van het gebruik van onkruidverdelgers op de bijsporen.

Infrabel zet op de bijsporen in op milieuvriendelijke alternatieven, zoals mechanische technieken, met de hand of met heet water. Dat is één van de voorwaarden om glyfosaat te blijven gebruiken. In Vlaanderen kreeg Infrabel al in 2021 een afwijking om glyfosaat te mogen gebruiken. Eind dit jaar stopt die afwijking. Infrabel overlegt met de Vlaamse Milieumaatschappij of die afwijking verlengd kan worden.

Brussel en Wallonië

In Brussel kreeg de spoornetbeheerder nog een afwijking voor het gebruik van onkruidverdelgers maar enkel voor degene die zijn goedgekeurd door de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, zoals pelargonzuur, dus niet voor glyfosaat. In Wallonië kreeg Infrabel half juli een afwijking die geldig is tot september 2024.

Geen alternatief

Volgens Infrabel is het sowieso absoluut nodig om glyfosaat te blijven gebruiken omdat er geen alternatief is om onkruid te verdelgen op industriële schaal. Volgens de spoorwegbeheerder is het onmogelijk om de 7.200 kilometer spoor met de hand of andere onkruidverdelger te doen. Infrabel benadrukt dat het belangrijk is om de vegetatie onder controle te houden, namelijk voor de veiligheid voor het treinverkeer en hun ploegen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals