FR NL
Bovenleiding

Infrabel erkend als ‘Top Employer’ in België

Bovenleiding Infrabel

De internationale certificeerder Top Employers Institute controleerde meer dan 250 praktijken van Infrabel op verschillende gebieden, zoals talentmanagementstrategie, werkomgeving, werving van talent, opleiding, ontwikkeling van vaardigheden, welzijn op het werk, diversiteit en inclusie.

Na evaluatie kreeg de Belgische infrastructuurbeheerder het certificaat voor de kwaliteit van de arbeidsomstandigheden die de infrastructuurbeheerder aanbiedt aan zijn 9.400 medewerkers. Infrabel sluit zich aan bij de 2.100 bedrijven en organisaties wereldwijd, waaronder 90 in België, die met trots het label ‘Top Employer’ dragen.  Infrabel rekent op deze erkenning om nieuwe medewerkers aan te trekken op een arbeidsmarkt die zeer competitief blijft.  Benoit Gilson, CEO Infrabel, is zeer trots. “Cheminots zijn van nature bescheiden, maar vandaag mogen we allemaal trots zijn.”

lees verder onder foto

Infrabel Seinhuis

Collectieve inspanning

De erkenning van Infrabel als Top Employer in België is volgens de CEO het resultaat van een collectieve inspanning. “Ik wil alle teams van de verschillende afdelingen van de onderneming bedanken voor het meewerken aan dit succes”, zegt Benoit Gilson. “Deze certificering toont aan dat Infrabel een duidelijke visie en strategie heeft, dat het actief meewerkt aan het creëren van een positieve werkomgeving en dat het erin slaagt om zich te verenigen rond zijn waarden van respect, diversiteit en inclusie. We zullen de resultaten analyseren om een aantal van onze praktijken te verbeteren om ons zo te blijven onderscheiden als een van de beste werkgevers van België.”

Uitzonderlijke prestaties

De veiligheid en het welzijn van zijn medewerkers is absoluut prioritair voor Infrabel. In zijn beoordeling geeft Top Employer Institute dan ook hoge cijfers aan de werkomgeving en de welzijnsprogramma’s die de infrastructuurbeheerder ontwikkelt. Ook het diversiteits- en inclusiebeleid van Infrabel scoort hoog.

Lees verder onder foto

Spoorwerken

Innovatieve praktijken

Volgens David Plink, CEO Top Employers Institute, is het meer dan terecht dat Infrabel het label krijgt. “Top Employers organisaties zetten zich in om de best mogelijke werkomgeving voor hun werknemers aan te bieden door middel van innovatieve praktijken die mensen op de eerste plaats zetten. Dit jaar zijn we in het kader van ons Top Employers Certificeringsprogramma getuige geweest van de uitzonderlijke prestaties van bedrijven die gecertificeerd zijn als Top Employer 2023. Deze werkgevers, zoals Infrabel, hebben aangetoond dat ze belang hechten aan de ontwikkeling en het welzijn van hun werknemers. Op die manier verrijken ze samen de wereld van het werk.”

Werk en privé

Naast initiatieven om het evenwicht tussen werk en privé te bevorderen, zoals telewerken en het recht om af en toe niet bereikbaar te zijn, ontwikkelde Infrabel een hele reeks programma’s die de mens centraal stellen. “Dat gaat over thema’s zoals bemiddeling en conflictbeheer, ontwikkeling van vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling, ergonomie, gezondheid, ondersteuning bij stressbeheer, ondersteuning bij ernstige ziekte, terugkeer naar het werk na langdurige afwezigheid, sensibilisering voor pesterijen, enz”, zegt Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel.

lees verder onder foto

Infrabel academy

Diversiteit

Infrabel waardeert diversiteit en bouwt dagelijks met iedereen aan een inclusieve cultuur. “En dit voel je op de werkvloer”, zegt Baeken. “Op een respectvolle manier omgaan met elkaars verschillen staat hierin centraal.  Wat telt in het bedrijf zijn je vaardigheden en je motivatie. Zo zie je bij de infrastructuurbeheerder ook vrouwen op topfuncties, worden er nog steeds mensen van alle leeftijden aangenomen, integreert Infrabel, waar mogelijk, mensen met een beperking en garandeert het een veilige werkomgeving voor al zijn LGBTQIA+ medewerkers.” Daarnaast tonen de auditresultaten ook aan dat Infrabel goed scoort op het vlak van leiderschap, bedrijfsstrategie, employer branding, rekrutering en digitalisering van processen.

Infrabel Academy

De certificering als ‘Top Employer’ is voor Infrabel ook een gelegenheid om zichzelf in vraag te stellen en te verbeteren. De onderneming telt 9.400 werknemers en heeft een complexe structuur met tientallen verschillende beroepen en statuten. In 2021 opende de infrastructuurbeheerder Infrabel Academy. De eerste spoorschool in België biedt aan zijn personeel liefst 300 verschillende opleidingen aan. Infrabel rekent op dit opleidingscentrum om zijn leerbeleid verder te verbeteren en een cultuur van permanent leren te ontwikkelen.

lees verder onder foto

Infrabel Academy

Betrokkenheid

Infrabel wil ook de loopbaanontwikkeling, de betrokkenheid en de tevredenheid van zijn medewerkers verder verhogen. “Gezien de lage uitstroom is er bij Infrabel geen echt beleid rond ‘offboarding’”, zegt Baeken. “Dat zijn alle (administratieve) zaken die bij het eventuele vertrek van een medewerker komen kijken. Infrabel wil hier werk van maken omdat het beheren van het vertrek even belangrijk is als het verwelkomen van nieuwe mensen (onboarding). Het onderhouden van positieve relaties met voormalige collega’s helpt om een goed imago van het bedrijf uit te dragen en opent zelfs de mogelijkheid tot toekomstige samenwerkingen.”

Infrabel werft aan

Infrabel rekent op het kwaliteitslabel van ‘Top Employer’ om een grote uitdaging aan te gaan, zoals het aanwerven van nieuwe talenten. “Want het bedrijf heeft nog steeds medewerkers nodig om de pensioneringsgolf van de babyboomgeneratie op te vangen”, zegt Baeken. “We hopen dit jaar meer dan 800 werknemers aan te werven en de vooruitzichten voor 2024 zijn vergelijkbaar. Er is vooral vraag naar technische profielen – techniekers, ingenieurs, treinbestuurders voor werktreinen, elektromechanici, data-analisten, seinhuispersoneel, enz.”

lees verder onder foto

Infrabel Academy

Autoriteit

Het Top Employers Institute is de wereldwijde autoriteit wat betreft het certificeren van uitmuntende arbeidsomstandigheden. Een certificeringsprogramma dat bedrijven helpt om de werkomgeving te beoordelen en te verbeteren. Het Top Employers Institute heeft 2.100 organisaties in 121 landen/regio’s gecertificeerd. Deze gecertificeerde Top Employers hebben een positieve impact op de levens van 9.000 000 medewerkers wereldwijd.

Onderwerpen:

Auteur: Matthias Vanheerentals