FR NL

Infrabel pakt in twaalf dagen westelijk ringspoor Brussel aan

Spoorbeheerder Infrabel neemt in twaalf dagen tijd het westelijk ringspoor rond Brussel flink onder handen. Spoorstaven over een traject van twintig kilometer worden vervangen als ook twee spoorbruggen in de hoofdstad. Kostenplaatje van deze blitzoperatie, die tot 24 mei duurt, bedragen vier miljoen euro.

De werken aan het westelijk ringspoor rond Brussel gingen vorige week woensdag van start en moeten volgens planning volgende week maandag opgeleverd worden. In twaalf dagen tijd werken spoorspecialisten, in opdracht van Infrabel, dag en nacht aan de modernisering van de infrastructuur tussen de stations van Thurn en Taxis en Brussel-Zuid. In totaal wordt liefst twintig kilometer aan spoorstaven vernieuwd.

De nieuwe spoorstaven zijn gemaakt van een stevig soort staal waardoor de kans op railbreuken veel kleiner is.  Ze moeten dertig jaar kunnen meegaan. Daarnaast worden tussen de dwarsliggers en spoorstaven speciale railpads geplaatst die geluiddempend werken. Voorts wordt ook ongeveer een kilometer aan dwarsliggers en steenslag vernieuwd.

Nieuwe spoorbruggen

In Anderlecht vernieuwt Infrabel ook de twee spoorbruggen van de Emile Carpentierstraat en de Bergensesteenweg. “Deze bruggen dateren van 1928 en moeten dus vervangen worden”, laat Infrabel weten. De vier metalen brugdekken worden vervangen door betonnen exemplaren, die onderhoudsvriendelijker zijn. De nieuwe, betonnen brugdekken zijn meer dan twintig meter lang en wegen 140 ton per stuk. Hun levensduur is begroot op honderd jaar.

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet benadrukt het belang van de spoorrenovatie op deze route: “Na jarenlange onderinvestering in het spoor is er nu dringend een inhaalbeweging nodig. De vernieuwingswerken zijn een steun voor de werkgelegenheid in onze hoofdstand, verbeteren de Brusselse mobiliteit en verminderen de geluidsoverlast voor de buurtbewoners”

Strategische lijn

Het westelijk ringspoor rond Brussel verbindt Schaarbeek met Brussel-Zuid. Het is een strategisch belangrijke lijn voor het treinverkeer in en rond Brussel, voor zowel reizigers als goederentreinen. Het ringspoor maakt deel uit van het Brusselse voorstadsnet Gewestelijke ExpresNet (GEN) en is een belangrijk alternatief voor de drukke Noord-zuidverbinding.

De werkzaamheden liggen in het verlengde van de recent in dienst genomen Tunnel T in Schaarbeek. Deze vernieuwde infrastructuur maakt het mogelijk om het westelijk ringspoor te verbinden met de perrons van het station van Schaarbeek.

Het ringspoor is daarnaast ook een belangrijke ader voor de Brusselse bedrijven die hun goederen per spoor willen vervoeren. “Denk daarbij aan bijvoorbeeld Audi Vorst die hun auto’s via deze lijn transporteren”, aldus Infrabel.

Boost-plan voor modal shift

Met de werkzaamheden zijn vier miljoen euro gemoeid. Dat geld wordt grotendeels gefinancierd met middelen uit het Plan Boost. Dat is een initiatief van de federale minister van Mobiliteit, Gilkinet, dat een half jaar geleden werd gelanceerd en gericht is op een het creëren van een modal shift.

Het Boost-plan voorziet in 2021 in bijkomende investeringen van 75 miljoen euro voor Infrabel en 25 miljoen euro voor de NMBS om de betrouwbaarheid en de veiligheid van het spoorwegsysteem te versterken, het spoorwegsysteem toegankelijker te maken en de stiptheid te verbeteren.

Auteur: Jerom Rozendaal

Bron: SpoorPro.nl