FR NL
Eerste koprijtuig M7 in gebruik genomen

Eerste M7-koprijtuig in gebruik genomen in België

Eerste koprijtuig M7 in gebruik genomen

Nadat de eerste M7-intercity’s al gesignaleerd waren op het Belgische spoor, kan er nu ook een koprijtuig gespot worden. Onderdeel van de combinatie die sinds deze maand twee keer daags tussen Gent-Sint-Pieters en Schaarbeek rijdt, is ook een M7-rijtuig dat is aangepast voor rolstoelgebruikers. De komende tijd wordt getest of het ontwerp van dit rijtuig aan de noden beantwoordt. 

“De gewone M7-rijtuigen reden al langer, maar sinds maandag zetten we ook het nieuwe tractierijtuig en het rijtuig voor fietsers en rolstoelgebruikers in”, vertelt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman aan RailTech. “Vandaar dat we voor het eerst een M7 in volledige samenstelling kunnen laten rijden.”

Inmiddels al zeventig M7 rijtuigen geleverd.
Inmiddels al zeventig M7 rijtuigen geleverd. foto: NMBS

Piekuurtreinen tussen Gent-Sint-Pieters en Schaarbeek

Het testvoertuig rijdt twee keer per dag tussen Gent-Sint-Pieters en Schaarbeek, tijdens de piekuren. “De trein wordt één ’s ochtends en één ’s avonds ingezet”, verduidelijkt Temmerman. De test moet uitwijzen of het huidige ontwerp voor rolstoelgebruikers en fietsers goed is, of dat er nog aanpassingen gedaan moeten worden.

M7 rijtuigen aangepast voor rolstoelgebruikers
M7 rijtuigen aangepast voor rolstoelgebruikers. Foto: NMBS

NMBS neemt de komende jaren honderden M7-rijtuigen in gebruik die de M4-types moeten vervangen. Eind 2015 werd een bestelling van 445 rijtuigen gedaan bij Alstom-Bombardier, Eind 2020 werden nog een extra bestelling geplaatst van zo’n 200 rijtuigen met autonome toegankelijkheid voor minder mobielen en extra fiets- en kinderwagenruimte.

Ruim 600 M7 rijtuigen verwacht

Inmiddels heeft het vervoersbedrijf er zo’n zeventig ontvangen die her en der ingezet worden op het spoor.  “De nieuwe M7-trein beschikt over heel wat comfort voor de reiziger”, zegt Temmerman over het nieuwe materiaal. “De rijtuigen ogen eigentijds en zijn ook ruimer, met meer beenruimte en met indirecte LED-verlichting, wat het niet alleen gezelliger maar ook duurzamer maakt”, vervolgt hij.

Informatieschermen geven reizigers realtime informatie over hun treinreis
Informatieschermen geven reizigers realtime informatie over hun treinreis. Foto: NMBS

Ter hoogte van de zetels zijn er stopcontacten. Onder de zetels is er meer plaats voor vouwfietsen of bagage. In elk rijtuig hangen tien informatieschermen, waarop reizigers realtime informatie over hun treinreis te zien krijgen, zoals de overstappen in het eerstvolgende station.

Lees ook: M7-metro Brussel neemt voor het eerst reizigers mee

Auteur: Jerom Rozendaal