Europees geld naar Zweden voor aanschaf nieuwe regionale treinen

Mälartag Stadler
Foto: Stadler

De Europese Investeringsbank (EIB) en vervoersbedrijf Transito hebben donderdag overeenstemming bereikt over een lening van 480 miljoen Zweedse kroon, omgerekend 47,3 miljoen euro, voor de financiering van 12 nieuwe elektrische dubbeldekstreinen.

Daarmee moet verouderd materieel vervangen worden. Transito maakt de treinen beschikbaar voor vervoerder Mälardalstrafik MÄLAB via een leaseconstructie. Met de nieuwe treinen moet de betrouwbaarheid, punctualiteit en comfort van het vervoer in de regio van Stockholm en het Mälarmeer verbeterd worden. Dit moet reizigers overhalen om vaker voor de trein te kiezen, zo schrijven EIB en Transito.

Aanschaf nieuwe dubbeldekkers

“De aanschaf van 12 nieuwe dubbeldekkers stelt ons instaat om het regionale treinvervoer rond Stockholm nog beter te faciliteren. Zo dragen we ons steentje bij aan het doel van meer mensen in de trein”, zegt Transito-directeur Magnus von Bahr.

“Zweden is reeds koploper als het gaat om het opwekken van duurzame energie en dan is meer schoon transport een logische volgende stap”, aldus EIB-vice-president Thomas Östros.

De order voor de treinen werd in 2020 geplaatst bij Stadler. Dit najaar moeten de eerste treinen uitgeleverd, zo werd destijds bekendgemaakt. De dubbeldekkers hebben een topsnelheid van 200 kilometer per uur.

Auteur: Nick Augusteijn