FR NL
Minister Georges Gilkinet

Minister Gilkinet: België moet internationale treinhub worden

België moet een internationale treinhub worden voor nachttreinen, internationale reizigerstreinen en goederenvervoer. Dat zei minister Georges Gilkinet van minister van Mobiliteit maandag bij de aankomst van de Connecting Europe Express. De trein rijdt vandaag weer ons land uit.

De Connecting Europe Express, de trein die in vijf weken symbolisch 100 Europese steden aandoet en maandag en dinsdag in België stopt, heeft een flink aantal hoogwaardigheidsbekleders gelokt die hun licht lieten schijnen over de toekomst van het treinvervoer. Onder de mensen die de trein in Antwerpen kwamen begroeten ook minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet.

Gilkinet, die in het treinvervoer een geschikt modaliteit ziet om het klimaatprobleem aan te pakken, pleitte in Antwerpen voor meer steun van de Europa voor het internationale spoorvervoer. De minister ziet een belangrijke rol weggelegd voor België. “België moet een internationale treinhub worden voor nachttreinen, internationale reizigerstreinen en goederenvervoer.”

Brussel als knooppunt van het Europese net

Als hoofdstad van Europa vormt Brussel vandaag een echt knooppunt van het Europese net. In totaal biedt NMBS treintickets aan naar 3.600 bestemmingen in twaalf Europese landen. Meer dan 800 van deze bestemmingen liggen op minder dan zes uur rijden van Brussel, met maximaal één overstap. In de komende twee jaar wil de NMBS het aanbod nog verder uitbreiden met zo’n 2.000 bijkomende bestemmingen.

Ook op het gebied van het goederenvervoer kan België een essentiële rol spelen, voegt Benoît Gilson, CEO van Infrabel, toe. België is een logistiek knooppunt in Europa, dankzij zijn geografische ligging en de aanwezigheid van verschillende zeehavens.

Trans Europe Express België

Aandeel spoorvervoer in België onder Europees gemiddelde

Toch loopt België met het aandeel van het spoor in het goederenvervoer achter bij het Europese gemiddeld. In de Europese Unie verloopt gemiddeld 17,9 procent van het goederenvervoer over het spoor (cijfer voor 2018), waar dat aandeel in België op 10,2 procent ligt. Het Europese aandeel varieert van ongeveer 6 procent in Nederland en 19,3 procent in Duitsland tot ongeveer 44 procent in Estland en 66,7 procent in Litouwen.

“Het goederenvervoer per spoor moet een nationale prioriteit worden en Infrabel zal, in overleg met zijn klanten en partners, deel uitmaken van de oplossing”, zegt Gilson. De spoorbeheerder kan wel wijzen op gestegen volumes. Tussen 2012 en 2019 is de hoeveelheid vervoerde goederen, uitgedrukt in ton-kilometer, met 3,65 procent gestegen. In 2019 werd 14.703.850 ton-kilometer aan goederen via het spoor vervoerd.

Lees ook: Wat er in de Connecting Europe Express is gezegd over spoorgoederenvervoer

Auteur: Jerom Rozendaal