FR NL
CAF tram arriveert in Antwerpen

Eerste nieuwe CAF-tram voor De Lijn arriveert in Antwerpen

De eerste nieuwe CAF-tram uit het Spaanse Zaragoza is dit weekend gearriveerd in Antwerpen. Het is het eerste exemplaar in een serie van 58 trams die de komende jaren de oude PCC-trams moeten vervangen. Vanaf nu tot eind 2024 worden er gemiddeld 1 à 2 nieuwe trams per maand verwacht. Tussen de 58 nieuwe trams zitten ook 18 tweerichtingstrams.

De CAF-tram arriveerde zondagnacht met de truck op de stelplaats PAL aan de Noorderlaan in Antwerpen. De nieuwkomer had daarvoor de boot genomen vanuit Spanje waar de CAF-fabriek zich bevindt in Zaragoza. De overige 57 trams, die de komende jaren geleverd worden, zullen zowel hier als in stelplaats van De Lijn in Deurne hun nieuwe thuis krijgen.

PCC’s trams zullen gefaseerd verdwijnen

De start van de levering was eigenlijk pas voorzien vanaf begin 2022. De Lijn verklaart de vervoegde aanlevering door een “vlotte samenwerking tussen de De Lijn en CAF”. De Lijn bestelde in 2019, 2020 en 2021 in totaal 58 nieuwe trams voor Antwerpen ter vervanging van PCC-trams. Hierdoor zullen de PCC’s op termijn dus uit het Antwerpse straatbeeld verdwijnen.

CAF tram arriveert op de stelplaats in Antwerpen

Dit heeft een behoorlijke modernisering van het tramvervoer tot gevolg. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters benadrukt het belang hiervan. “Een modern openbaar vervoer is toegankelijk, comfortabel en duurzaam. Met deze 58 nieuwe trams, goed voor een investering van ruim 100 miljoen euro, zal de reiziger in Antwerpen echt het verschil merken”.

Meer comfort en betere toegankelijkheid

De nieuwe trams, type Urbos100, hebben een moderne look en aerodynamische vormgeving. Ze kunnen tot 180 passagiers vervoeren, en bieden beduidend meer comfort aan rolstoelgebruikers, minder mobielen en reizigers met kinderwagens. Ze beschikken ze over een lage vloer, wat het in- en uitstappen vergemakkelijkt. Verder zijn ze voorzien van airconditioning en leren zitmeubilair. Ze zijn ruim 31 meter lang en evenaren met hun lengte de Hermelijntrams en de kortere Albatrostrams in Antwerpen.

De Urbos100 rijdt onder meer reeds rond in grote steden in Nederland, Luxemburg, Frankrijk en de Verenigde Staten. De Lijn betrok haar trambestuurders bij de ontwikkeling van de nieuwe CAF-trams. Dat leidde onder meer tot specifieke aanpassingen van de gebruikersinterface in de stuurcabine.

Ingebruikname in 2022 na testfase

De nieuwe CAF-trams gaan in de loop van 2022 in de exploitatie rijden. Er moeten eerst diverse grondige testen op het tramnet gebeuren en evenals de nodige overheidsgoedkeuringen worden bekomen vooraleer de nieuwe trams in dienst mogen gaan. Tevens moet ook het personeel van De Lijn, zowel chauffeurs als technici, de nodige opleidingen krijgen.

Vanaf nu tot eind 2024 worden zullen er nog 57 nieuwe trams arriveren. Tussen deze nieuwkomers zitten ook 18 tweerichtingstrams. Deze trams, die in 2024 opgeleverd worden, zijn een primeur voor Antwerpen. Tweerichtingstrams bieden als groot voordeel dat er geen keerlussen nodig zijn, hetgeen de wendbaarheid en inzetbaarheid ten goede komt. Totdat het zover is, moeten eerst nog diverse aanpassingen aan het tramnet worden uitgevoerd, zoals de wissels en andere spoorinfrastructuur. Ook het seinsysteem moet worden uitgerust voor tweerichtingstrams.

Eerder werden er aan de kust 48 gelijkaardige CAF-trams geleverd. Deze nieuwe trams met de naam Zeelijner zijn uitsluitend voor de kust bestemd. Voorlopig is er geen naam voorzien voor de CAF-trams in Antwerpen.

Lees ook:  CAF-tram per schip onderweg naar Antwerpen

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jerom Rozendaal