FR NL
Lineas-HLR-77-rangeerlocomotief

Lineas verkoopt locomotieven en wagons om schuldenlast terug te dringen

Spoorvervoerder Lineas verkoopt zijn rollend materieel om deze vervolgens terug te huren. De ‘sale and leaseback-constructie’ moet het bedrijf geld op leveren om zijn schuldenlast terug te dringen en financiële buffers aan te vullen.

Lineas stoot dit jaar 4.000 wagons af, laat het bedrijf weten. De koper luistert naar de naam Ermewa SA, een gespecialiseerd spoorleasebedrijf actief over heel Europa met 44.000 spoorvoertuigen in bezit. Daarnaast verkoopt Lineas in de loop van 2021-2023 in totaal 109 T77 diesellocomotieven aan Beacon. Dat is een spoorleasingbedrijf uit Luxemburg. Beacon heeft na de deal 489 locomotieven, 1100 goederenwagons en 575 passagierswagons in beheer waarmee het in 17 Europese landen actief is.

Financiële impuls en inbouwen flexibiliteit

De kopers zullen het rollend materieel vervolgens terug lenen aan Lineas. Ook blijft Lineas verantwoordelijk voor het onderhoud van het materieel. Daardoor gaat de deal ook niet ten koste van de werkgelegenheid bij het bedrijf met hoofdkantoor in Brussel.

“De sale and lease back-transactie is een belangrijke stap op weg naar onze transformatie van een bedrijf met weinig activa, waarbij we op lange termijn toegang houden tot deze strategische activa. Dit terwijl we tegelijkertijd de flexibiliteit vergroten om op en neer te schalen in een voortdurend evoluerende marktomgeving”, licht financieel directeur van Lineas Jan De Raeymaeker toe.

Tegelijkertijd komt het geld dat met de transactie gepaard gaat, geroepen voor de spoorvervoerder. “De deal stelt ons in staat om onze financiële buffers verder te versterken en al onze uitstaande bankschulden terug te betalen. Het vrijgekomen kapitaal zal ook worden gebruikt om onze transformatie en Europese groeistrategie te versnellen”, vervolgt De Raeymaeker.

Specialisatie en technologische ontwikkeling

Door de samenwerking met Beacon en Ermewa kan Lineas volgens eigen zeggen ook beter profiteren van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van spoortechnologie. “Door de transactie kunnen we onze krachten bundelen bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals Digital Automatic Coupling (DAC) en het European Train Control System (ETCS)”, zegt Kurt Coffyn, operationeel directeur van Lineas. Deze innovaties zijn volgens Lineas essentieel om het spooraanbod groener en efficiënter te maken, en daarmee de modal shift van goederen naar het spoor te stimuleren.

Er worden door de betrokken partij geen financiële details genoemd.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal