FR NL
Twee nieuwe tramlijnen in Gent

Tram- en metrobestuurders De Lijn en MIVB doen mee aan nationale staking

Tram- en metrobestuurders van de vervoersmaatschappijen De Lijn en MIVB nemen maandag in Brussel mee aan de nationale vakbondsactie. Als gevolg van de staking valt ongeveer 40 procent van het tramvervoer in Vlaanderen uit. In Brussel rijdt er nog maar een enkele metro en een beperkt aantal trams.

De christelijke, socialistische en liberale vakbond protesteerty in Brussel tegen de loonnormwet, die loonsverhogingen in ons land tegenhoudt. “Een deel van de personeelsleden van De Lijn en van de onderaannemers geeft gehoor aan de vakbondsoproep om actie te voeren”, laat de De Lijn weten.

Veertig procent tramuitval bij De Lijn

De vervoersmaatschappij wijst erop dat de actie “niet tegen De Lijn gericht is, maar een signaal naar het beleid”. Op basis van het aantal personeelsleden dat niet deelneemt aan de actie heeft De Lijn een alternatieve dienstverlening uitgewerkt. Daarbij rijdt ongeveer 60 procent van het gebruikelijke bus- en tramaanbod. De uitval verschilt per provincie. In de provincie Antwerpen is de hinder het grootst. Daar rijdt maar 55 procent van alle bussen en trams.

Slecht een metrolijn actief in Brussel

De staking heeft negatieve gevolgen voor het aanbod van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. Daar rijden op het moment maar 1 metrolijn, 7 tramlijnen en 10 buslijnen. De rest van de lijnen ligt stil. De vervoersorganisatie voegt eraan toe dat ook de manifestatie zelf een impact zal hebben op het verkeer van verschillende lijnen van het netwerk. Het raad reizigers aan om voor hun verplaatsingen in de hoofdstad op maandag zoveel mogelijk alternatieven voor het openbaar vervoer te plannen.

Lees ook: Openbaar vervoer deels gestremd door nationale stakingsdag Brussel

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal