Spoorvervoerders Verenigd Koninkrijk schrappen treindiensten vanwege corona

Azuma bi-mode trein in Highlands

Verschillende spoorvervoerders in het Verenigd Koninkrijk hebben deze week aangekondigd treindiensten te schrappen en waarschuwingen afgegeven voor verstoringen tijdens de kerst. De Britten hebben mede door omikron te maken met een flinke opmars van het coronavirus.

Spoorvervoerders hebben steeds vaker te maken met uitval van treinmachinisten en conducteurs, waardoor personeelsproblemen ontstaan, meldden verschillende Britse media deze week. London North Eastern Railway zal tot 24 december 16 treinen per dag minder invoeren. Het bedrijf sluit extra annuleringen niet uit.

Minder treindiensten en kortere treinen

Avanti West Coast waarschuwde reizigers dat er een risico bestaat op “korte termijn-annuleringen en wijzigingen”. Northern, Southern en TransPennine Express brachten soortgelijke waarschuwingen uit. Crosscountry zei dat de treinen mogelijk minder wagons kunnen hebben, terwijl Greater Anglia en ScotRail diensten schrapten vanwege verminderde reizigersaantallen.

“Het is beter dat sommige treindiensten gepland tijdelijk worden stopgezet dan chaotische last-minute annuleringen”, meldde topman van de onafhankelijke waakhond Transport Focus Anthony Smith aan The Guardian.

Annuleringen en verstoringen hebben ook gevolgen voor bezorgdiensten zoals Royal Mail en Rail Delivery Group. Een woordvoerder zei dat hoewel het niet zo treinen kan rijden als het zou willen, het klanten zeker op een “nauwkeurige en tijdige” manier zal informeren. Royal Mail gaf aan dat het de post op sommige dagen misschien niet kan bezorgen.

Opmars coronavirus in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn twaalf mensen overleden na besmetting met de omikronvariant van het coronavirus, heeft de Britse vicepremier Dominic Raab maandag tegen Times Radio gezegd. Daarnaast liggen momenteel 104 mensen met deze variant in ziekenhuizen.

De Britten hebben mede door omikron te maken met een flinke opmars van het coronavirus. De variant is extra besmettelijk, maar er is nog steeds beperkt informatie beschikbaar over het gevaar. Omikron werd pas een maand geleden ontdekt in Zuid-Afrika. In het VK zijn sindsdien ruim 37.000 infecties met de variant bekend, maar de autoriteiten denken dat het werkelijke aantal omikronbesmettingen veel hoger ligt.

Voorzorgsmaatregelen Nederland

Ook in Nederland zijn voorzorgsmaatregelen genomen om met een toenemend aantal zieken onder spoorpersoneel om te kunnen gaan. Zo heeft spoorbeheerder ProRail een protocol opgesteld, waarbij treinverkeersleiders met een besmette huisgenoot of coronagerelateerde klachten in uitzonderlijke situaties toch naar het werk kunnen gaan. Dit wordt alleen gedaan als de treindienst in gevaar komt, de medewerker hiertoe bereid is en er geen bezwaar is vanuit de collega’s.

Lees ook:

ProRail maakt afspraken over inzet verkeersleiders met coronabesmetting thuis

Auteur: Nick Augusteijn

Bron: SpoorPro.nl