Duitsland: Talbot levert zijn 100e wagon aan Flixtrain

Het bedrijf Talbot uit Aken leverde zijn 100ste wagon aan de particuliere Duitse spoorwegexploitant Flixtrain. Hierdoor kan de concurrent van Deutsche Bahn zijn aanbod uitbreiden.

Het bedrijf Talbot Services GmbH is in feite het voormalige in Aken gevestigde Waggonfabrik Talbot, opgericht in 1838, een bedrijf dat in de loop der jaren een grote hoeveelheid rollend materieel leverde, met name voor de Nederlandse Spoorwegen (NS). In 1995 werd het overgenomen door Bombardier, dat er zijn bekende Talent-treinstel produceerde.

Maar in juni 2013 sloot Bombardier de fabriek en verplaatste de productie naar elders. Het was toen dat een handvol ingenieurs het heft in eigen handen nam en op dezelfde locatie een onderhoudswerkplaats opstartte. Op die manier konden ongeveer 240 werknemers aan de slag blijven.

Het bedrijf biedt vandaag de dag een volledig dienstenpakket aan, vertrekkend van de productie van carrosseries volgens DIN EN 15085-2, schilderwerk, montage van elektrische componenten en kabelgoten tot en met de definitieve renovatie en de statische en dynamische inbedrijfstelling van de voertuigen.

Een nieuwe wind waait bij Flixtrain

Operator Flixtrain moest zich aanpassen aan de andere manier van werken die geldt voor de spoorsector, want de activiteiten waren in eerste instantie gefocust op bussen. In 2020 gaf algemeen directeur Fabian Stenger in een Duits dagblad volmondig toe dat de spoorwegactiviteiten inderdaad een andere manier van werken vergen dan de markt voor langeafstandsbussen. Het bedrijf kon anderzijds in eerste instantie de benodigde zware financiële investeringen niet aan, zodat beslist werd om treinwagons te huren inclusief een onderhoudscontract.

Zodoende kwamen Talbot GmbH en Railpool in beeld. De eerste is eigenaar van de voertuigen en onderhoudt ze, Railpool van haar kant zorgt voor de broodnodige stabiliteit in het leasecontract. Dit na de teleurstellingen die Flixtrain in 2020 opliep met andere voormalige partners.

Oude treinwagons afkomstig uit de DDR

Het door Talbot gerenoveerde materieel bestaat uit voormalige Deutsche Reichbahn wagons uit de tijd van de DDR en het IJzeren Gordijn. Deutsche Bahn wilde er geen gebruik meer van maken en stelde ze te koop.

De 140 wagons die voor mei 2022 gepland zijn, reden ooit op de interregiotreinen van Deutsche Bahn en waren al gemoderniseerd. Maar Flixtrain heeft een nog ingrijpender vernieuwing doorgevoerd.

Nu aangeduid als Bmmz of Bmmdz en geregistreerd als “D-TAL” (Deutschland-Talbot), hebben deze wagons een grondige face-lift ondergaan, met onder andere de vervanging van stoelen en interieuruitrusting inclusief stopcontacten, de installatie van een nieuw wifi-netwerk met USB-poorten en de aanleg nieuwe toiletten. De meest radicale verandering was waarschijnlijk het afschaffen van de compartimenten om plaats te maken voor een grote ruimte met 96 zitplaatsen, waarbij de passagiers meestal 2+2 zitten.

Maximumsnelheid van 200 km/u

De wagons kregen een nieuwe groene kleur, met de ramen zwart ingelijst en een deel van het dak grijs. Ze behielden hun draaistellen van het type Minden-Deutz 366, die een maximumsnelheid van 200 kilometer per uur toelaten. De voltooiing van de 100ste treinwagon is een belangrijke mijlpaal voor beide partners. “Het conversieproject wat betreft de treinwagons was een belangrijke stap die Talbot heeft gezet. Bij dit project hebben we de verbouwing volledig volgens de wensen van de klant uitgevoerd”, zegt Dirk Reuters, algemeen directeur van Talbot Services. “Een full-service voor treinwagons, inclusief onderhoud, betekent een sterke uitbreiding van ons aanbod.”

Auteur: Jos Sterk