FR NL
Elektrische trein Mol Hamont

Transport per spoor heeft in 2022 drie dingen nodig

Elektrische trein Mol Hamont – @Infrabel

Een energiesubsidie ​​voor het spoor, een nieuwe rondweg op de Rijn-Alpencorridor en een betere afstemming van de bouwwerkzaamheden. Dat zijn drie dingen die de Europese spoorgoederenindustrie in 2022 nodig heeft om zich verder te kunnen ontwikkelen, zegt intermodale operator Hupac.

Over het algemeen was 2021 een goed jaar voor het bedrijf, ondanks de pandemie en vele andere hindernissen. Er moet echter nog veel gebeuren wil het spoor bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Er is een groeiende belangstelling vanuit de logistiek voor concurrerende, klimaatvriendelijke vervoersoplossingen per spoor. “Met betrouwbare diensten kunnen we voldoen aan de verwachtingen van de industrie en verdere aanzienlijke volumes naar het spoor verschuiven”, zegt CEO Michail Stahlhut.

Coördineren van de bouwwerkzaamheden

“Een noodzakelijke voorwaarde is op de eerste plaats een stabiele kwaliteit van het aanbod. Dit vereist een beter beheer van de bouwwerkzaamheden in de komende jaren en decennia, vooral op de Rijn-Alpencorridor. Verstoringen en inefficiënties zoals die in de tweede helft van 2021 mogen niet meer voorkomen”, benadrukt Stahlut.

Eind vorig jaar werd het Europese netwerk zwaar verstoord door intensieve bouwwerkzaamheden aan het Duitse netwerk. Deze werken gebeurden volgens de industrie te vaak op hetzelfde tijdstip en waren bovendien slecht gecoördineerd. De alternatieve capaciteit was anderzijds beperkt, waardoor het verkeer bijna tot stilstand kwam. Aangezien Duitsland de ruggengraat van het Europese spoorwegnet is, had de situatie een enorme impact op het Europees spoorverkeer in het algemeen.

Rondweg tussen Karlsruhe en Basel

“Belangrijke begrippen voor een duurzame kwaliteitsverbetering zijn het organiseren van weekendresets om de verkeerssituatie te stabiliseren, het verbeteren van de bouwplaatscoördinatie tussen de infrabeheerders en een efficiënt verkeersmanagement met een merkbare vermindering van de hindertijden”, stelt Hupac.

Hupac roept ook op tot de aanleg van internationale rondwegen, zoals de verbetering van een alternatieve route op de linker Rijnoever tussen Karlsruhe en Bazel. “De extra capaciteit die we nodig hebben voor een betrouwbaar verkeersmanagement op de feederroutes naar de Zwitserse basistunnels kan op korte termijn worden gecreëerd met relatief weinig financiering”, legt Hans-Jörg Bertschi, voorzitter van de Raad van Bestuur van Hupac Ltd. uit. Uitbreiding van de noord-zuidas op de linker Rijnoever is een belangrijke voorwaarde voor de volledige benutting van AlpTransit en voor de verdere verschuiving van het transalpiene goederenvervoer”.

Energiecrisis laat zijn sporen na

Een andere uitdaging voor het gecombineerd vervoer is volgens de exploitant de huidige explosie van de energiekosten. In verschillende Europese landen zijn de kosten voor trekkracht verdubbeld of zelfs verdrievoudigd. Het resultaat zijn prijsstijgingen die niet gecompenseerd kunnen worden en die de concurrentiekracht van het gecombineerd vervoer merkbaar onder druk zetten.

“De energiekosten in het goederenvervoer per spoor moeten macro-economisch worden bekeken”, eist Michail Stahlhut. “Alleen met scherpe prijzen kunnen we de doelstellingen van de Green Deal halen. Een subsidie ​​voor de transportkosten van elektriciteit – d.w.z. de prijscomponent voor stroomvoorzieningen op het spoor– zou de huidige situatie verzachten en bovendien een belangrijk signaal naar de markt sturen.”

Toch groei in 2021

Ondanks de moeilijke economische situatie verhoogde Hupac het verkeersvolume met 10,7 procent tot ongeveer 1,1 miljoen wegzendingen in 2021. Vorig jaar vervoerde de Hupac Group in totaal 1.123.562 wegzendingen of 2.118.000 TEU’s in gecombineerd weg/spoorvervoer en maritiem achterlandvervoer. In vergelijking met het voorgaande jaar werden ongeveer 100.000 extra vrachtwagens van de weg naar het spoor overgeheveld.

Alle vervoerssegmenten droegen in vergelijkbare mate bij aan de positieve ontwikkeling in 2021. Het verkeer in de Transalpine groeide met 11,8 procent, wat vooral te danken is aan het succesvolle gebruik van de 4 meter lange corridor via Gotthard. In het niet-transalpiene verkeer (+10,4 procent) ontwikkelden de segmenten Zuidoost- en Zuidwest-Europa zich dynamisch. In het zeecontainervervoer heeft ERS Railways, een onderneming van de Hupac Group, de pandemiegerelateerde verkeersverliezen van het voorgaande jaar goedgemaakt en een bevredigende volumegroei gegenereerd ondanks de aanhoudende volatiliteit.

Strategie 2021-2026

Hupac voorziet de komende jaren veel belangstelling voor gecombineerd vervoer als bijdrage aan het behalen van de netto nulklimaatdoelstelling. “Met onze Strategie 2021-2026 zitten we op koers naar een groei die voldoet aan de Green Deal-verwachting”, zegt Hans-Jörg Bertschi. “Met een jaarlijkse volumegroei van 7 procent mikken we op een volume van 1,5 miljoen wegzendingen in 2026.”

Hupac zal de komende vijf jaar 300 miljoen Zwitserse frank investeren in terminals, rollend materieel en IT-systemen. Het zal ook zijn aanbod in de kernmarkt van transalpine transport door Zwitserland versterken en werken aan productiviteitsverbetering ter compensatie van de verlaging van de subsidies. Andere belangrijke ontwikkelingsgebieden zijn Zuid-Italië, Spanje, Oost- en Zuidoost-Europa.

Auteur: Jos Sterk