FR NL

Getlink ambieert een verhuurbedrijf voor rollend materieel te worden

https://www.railtech.be/fr/materiel-roulant/2022/03/23/getlink-pourrait-devenir-un-loueur-de-materiel-roulant/

Getlink, het bedrijf dat de Kanaaltunnel beheert, zou voor nieuwe operatoren een verhuurbedrijf van rollend materieel kunnen worden.

Op een bijeenkomst georganiseerd door de AJTM (Vereniging van Transport- en Mobiliteitsjournalisten in Frankrijk), gaf Jacques Gounon, de baas van Getlink (ex-Eurotunnel), aan dat hij van plan is om tegen het einde volgend jaar treinen te bestellen om ze te verhuren aan spoorwegondernemingen die door de Kanaaltunnel willen rijden richting Londen. Een investering die niet vrij is van enig risico.

Tot dusverre zijn de doorgangsrechten voor passagierstreinen de enige inkomsten van de groep, die getuige een uitspraak van Gounon met enige tegenwind wordt geconfronteerd. “Ik heb passagiers nodig, ik heb vrachtwagens nodig en ik heb goederentreinen nodig”, zei Jacques Gounon, die overigens het vollste vertrouwen heeft in het herstel van zijn groep, die zwaar werd getroffen door de Covid-19 pandemie. Met bovendien nog eens de onzekerheden verbonden aan de Brexit bovenop.

Zowel 2020 als 2021 waren verlieslatend

De voormalige Eurotunnel-groep boekte een nettoverlies van 229 miljoen euro in 2021 en van 113 miljoen euro in 2020. Wat betreft nevenactiviteiten is het bedrijf al op een aantal gebieden actief, zoals transport (via Europorte, dat vorig jaar overigens zeer goede resultaten boekte) en elektrische kabels (ElecLink).

Europorte bleef in 2021 voor het vijfde achtereenvolgende jaar winstgevend. In 2021 bevestigde deze dochteronderneming zodoende de duurzame winstgevendheid van haar activiteiten op het gebied van tractie, spoorlogistiek en infrastructuurbeheer en dus ook van haar economisch model. Dit resultaat was volgens de exploitant het resultaat van een strategie die productiviteit boven volume stelt.

Elektrische interconnectie tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk

ElecLink heeft anderzijds tot doel de elektrische interconnectie tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk te garanderen, dit op de eerste plaats via twee gelijkstroomkabels in de Kanaaltunnel. Deze twee kabels zorgen ervoor dat de elektriciteit die aan weerszijden van het Kanaal wordt geproduceerd naar behoefte tussen de twee landen kan circuleren. ElecLink is een 100% dochteronderneming van Getlink.

Deze nevenactiviteiten moeten het mogelijk maken om het hoofd te bieden aan de grillen van de hoofdactiviteit van GetLink: de exploitatie van de tunnel met behulp van de shuttles tussen Calais en Folkestone. Een operatie die zeer gevoelig is voor geopolitiek (Brexit) en voor andere niet-spoorgebonden bedreigingen (de pandemie).

Kopen en verhuren van rollend materieel

Om de inkomsten te verhogen en bepaalde beperkingen bij het accepteren van rollend materieel te voorkomen, wil Getlink nu goedgekeurd rollend materieel kopen en verhuren. Onder de potentiële klanten bevindt zich de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe, die geïnteresseerd is in de as Spanje-Lyon-Parijs-Londen en die Gounon hierbij op weg wil helpen.

“Renfe zal uiteindelijk zijn spoorvergunning krijgen. Maar het grootste probleem zijn de initiële kosten van het rollend materieel”, zegt Jacques Gounon. Een Rosco – een rolling stock company gespecialiseerd inhet verhuur van rollend materieel – zou in dit scenario dus treinen kopen van de Duitse fabrikant Siemens voor 40 miljoen euro per stuk, om ze daarna te verhuren aan een exploitant.

Het is niet uitgesloten dat nog andere kandidaten op de bestemming Londen kunnen opduiken, maar dat is in dit stadium voorlopig alleen nog maar speculatie. Getlink maakt zich klaar om goedgekeurde treinen te kopen bij een geprefereerde leverancier om ze vervolgens te verhuren aan wie dat maar wil.

Auteur: Jos Sterk