Sneltramproject Hasselt-Maastricht is eindelijk begraven, Nederlanders zijn niet tevreden

De kogel is eindelijk door de kerk: er komt geen sneltram tussen Hasselt en Maastricht. In plaats daarvan plant de Vlaamse overheid een aansluiting met elektrische hoogwerkersbussen. Met dit project komt na 18 jaar ook een einde aan andere tramprojecten in de provincie.

De Sneltram Hasselt – Maastricht was een sneltramverbinding van De Lijn tussen deze twee steden. Het project maakte deel uit van het ‘Spartacus’ plan om de openbaar vervoersverbindingen in Belgisch Limburg te verbeteren. Het bood daarmee een link met het andere Limburg, dat van de Nederlanders.

Op 30 juni 2008 ondertekenden de Vlaamse en Nederlandse ministers van Verkeer een overeenkomst voor de bouw van deze grensoverschrijdende tram.

Nederland betaalde een vergoeding

De opening was oorspronkelijk gepland voor 2017, maar met elke dag die voorbijging smolt de kans op voltooiing als sneeuw voor de zon. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) kondigde vorige week het einde van de tram Hasselt-Maastricht aan, dit tijdens een overleg met de directie van De Lijn, de gemeente Maastricht en de provincie Nederlands Limburg.

De gemeente Maastricht zal met de Vlaamse Ministerraad overleggen over de kosten van deze tramverbinding tussen Maastricht en Hasselt. Aan Nederlandse kant, toen Maastricht in 2015 besloot de route aan te passen, omdat de Wilhelminabrug over de Maas niet sterk genoeg was om de tram naar het station van Maastricht te laten rijden, betaalde Nederland aan de andere oever namelijk een vergoeding aan Vlaanderen.

Geconfronteerd met de vele bezwaren die de voorbije jaren werden geuit, in het bijzonder de angst van de omwonenden op het vlak van trillingen en lawaai, heeft de Vlaamse overheid dan ook beslist om het project te begraven.

Het is nu de vraag of Nederland schadevergoeding gaat eisen na dit definitieve njet aan Belgische zijde.

Wat met het lightrailvervoer?

Er blijft uiteindelijk niets over van de drie duurzame tramlijnen van het Spartacus-project die waren aangekondigd als de ruggengraat van het openbaar vervoer in Limburg. Dat komt neer op een duidelijke verloochening van het lightrailvervoer, wat niet was verwacht in het Vlaams Gewest dat de ’tram’-tool nochtans perfect kent (Antwerpen, Gent, de Kust, enz.).

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn heeft al trambussen van Van Hool in haar vloot, een gelede machine op banden, met drie laadbakken en een lengte van 24 meter. Het ziet eruit als een tram, maar volgens de promotors krijg je de wendbaarheid van een bus.

De financiële afwikkeling: Nederland vraagt een “redelijke vergoeding”

Deze oplossing maakt het mogelijk maakt om de in de weg in te bedden rails af te schaffen en alleen gebruik te maken van het wegennet. Een oplossing die simpeler en goedkoper is.

Het project Hasselt-Maastricht was grotendeels ontworpen als een duurzaam alternatief door hergebruik van de basis van de L20-spoorlijn, die in 2016 werd gesloten na de stopzetting van het goederenverkeer door het enige bedrijf dat het nodig had.

Nu de tram Hasselt-Maastricht niet meer is dan een herinnering, begint de confrontatie over de financiële afwikkeling van dit debacle. Nederland zou Vlaanderen om “redelijke vergoeding” vragen voor de 23 miljoen euro die inmiddels al werd geïnvesteerd in het project.

Meer info hierover? Bezoek ons ​​op RailTech Europe 2022. Meer informatie over het programma en de aangeboden workshops.

Auteur: Jos Sterk