FR NL

Duits proefproject van Alstom voor autonoom spoor gaat tweede fase in

In nauwe samenwerking met het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (DLR), de TU Berlijn en Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG) onderzoekt Alstom de automatisering van het regionaal vervoer via ETCS.

Dit project wordt ondersteund door het Duitse federale ministerie van economie en klimaatbescherming (BMWK).

Tweede fase is begonnen

In de eerste fase zijn nieuwe systemen voor onbemand rijden ontwikkeld, waaronder seinherkenning die de langs het spoor opgestelde spoorverkeerssignalen kan herkennen en interpreteren.

In de tweede fase wordt het geautomatiseerd rijden in werking getest. Voor de proef zullen twee LNVG-treinstellen worden gebruikt, vooraf uitgerust met zowel ETCS als met de nieuwe systemen.

Dit werd mogelijk gemaakt door 5,5 miljoen euro (5,9 miljoen dollar) aan financiering van het ministerie van Economische Zaken van Nedersaksen.

Testen in andere landen bewijzen bruikbaarheid van de technologie

Alstom heeft via testen in andere landen al aangetoond dat geautomatiseerd rijden en het op afstand besturen van treinen technisch kan worden geïmplementeerd.

Dit project zal bepalen of het bestaande regelgevingskader voor automatische treinexploitatie (ATO) kan worden aangepast om zo de goedkeuring van volledig geautomatiseerde treinen in een latere fase voor te bereiden. Kwestie van zo regionaal vervoer in Duitsland verder te automatiseren.

Michael Kellner, parlementair staatssecretaris bij het federale ministerie van Economie en Klimaatbescherming merkte op dat de automatisering van de spoorwegen, met name het regionaal vervoer, Duitsland heel wat kansen biedt.

Hij wees erop dat dalende exploitatiekosten het voor regionale aanbieders gemakkelijker maken om de markt te betreden of hun diensten uit te breiden. Routes die onrendabel waren geworden, konden worden geautomatiseerd en weer winstgevend worden geëxploiteerd.

Aanpassingen zijn vereist

Voor de introductie van geautomatiseerde spoorwegactiviteiten in het regionaal vervoer zal DLR de toekomstige operationele vereisten van de technologie identificeren en de noodzakelijke aanpassingen doen aan de handbediende voertuigen van vandaag.

Daarnaast zal zij aan de hand van operationele en economische spoorberekeningen onderzoeken hoe de automatiseringsoplossingen kunnen worden overgedragen naar andere regionale lijnen.

Müslüm Yakisan, president van de DACH-regio, Alstom, zei:

“Geautomatiseerd rijden is de voorwaarde voor duurzaam en efficiënt spoorvervoer in de toekomst.Met ons gezamenlijke proefproject leggen we de basis voor het gebruik van deze technologie in het Duitse regionale vervoer en stimuleren we in aanzienlijke mate de implementatie van overeenkomstige technische oplossingen.”

Auteur: Jos Sterk