FR NL

Hoe werkt de eerste waterstoftrein van Alstom concreet?

2017, Wikimedia Commons

Alstom kondigde aan dat ’s werelds eerste waterstoftrein, de Coradia iLint, op woensdag 24 augustus een nieuwe historische mijlpaal heeft bereikt in Bremervörde in Nedersaksen, Duitsland.

Deze trein wordt nu ingezet op ’s werelds eerste traject met passagiersdiensten dat bereden wordt met een trein op 100% waterstof.

64 500 bar hogedrukopslagtanks

De Linde-faciliteit in Bremervörde bevat 64 500 bar hogedrukopslagtanks met een totale capaciteit van 1.800 kilogram, zes waterstofcompressoren en twee brandstofpompen. Het gebruik van waterstof als brandstof voor treinen vermindert de milieubelasting aanzienlijk, aangezien één kilogram waterstof ongeveer 4,5 liter diesel vervangt.

Een latere waterstofproductie ter plaatse door middel van elektrolyse en regeneratief opgewekte elektriciteit is gepland; de overeenkomstige uitbreidingsgebieden zijn beschikbaar.

Duitse federale overheid steekt een handje toe

Het project wordt gefinancierd door het Duitse federale ministerie van Digitale zaken en Transport in het kader van het nationale innovatieprogramma voor waterstof- en brandstofceltechnologie. De Duitse federale overheid draagt € 8,4 miljoen bij in de kosten van de treinstellen en € 4,3 miljoen in de kosten van het tankstation. De financieringsrichtlijn wordt gecoördineerd door NOW GmbH en uitgevoerd door Project Management Jülich (PtJ).

Alstom™ en Coradia iLint ™ zijn beschermde handelsmerken van de Alstom Group.

Auteur: Jos Sterk