FR NL

Nieuwe Nightjet wagons in Wenen voorgesteld

1981, Wikimedia Commons

Eerder deze week presenteerden ÖBB en Siemens de nieuwe wagons van de nachttrein Nightjet van de Oostenrijkse operator. Binnenkort komen deze wagons naar ook België.

Ditmaal betreft het goed afgewerkte wagons waarvan we de interieurafwerking konden bewonderen. De wagons zijn in eerste instantie bestemd voor Italië.

Snelheden tot 230 kilometer per uur

Tegen het einde van 2025 zullen 33 ÖBB Nightjet-treinen van de volgende generatie op het spoor zijn, die Europese steden ’s nachts met snelheden tot 230 kilometer per uur verbinden.

De treinstellen van de Nightjet treinen met zeven wagons bestaan ​​elk uit twee zitrijtuigen (een proefrijtuig en een multifunctionele rijtuig), drie couchetterijtuigen en twee slaaprijtuigen. De maximale capaciteit per trein bedraagt 254 passagiers. De indeling combineert avant-gardistisch design met meer comfort en ruimte, legt de ÖBB uit.

Dankzij een herziening van het aantal zitplaatsen bieden deze treinen coupés voor twee personen in de slaaprijtuigen en coupés voor slechts vier personen in de couchetterijtuigen. De veel besproken minicabines, een noviteit van de ÖBB, zullen nu de privacy kunnen garanderen die zo op prijs wordt gesteld door mensen die alleen reizen.

Veel technische innovaties zijn ingebouwd

Reizigers kunnen veel technische innovaties bewonderen, legt de ÖBB uit. Nieuw aan boord is gratis wifi die dus nu ook beschikbaar zal zijn voor reizigers in de nieuwe generatie nachttreinen. Het is dus mogelijk om te surfen op het ÖBB Railnet-boordportaal, het streamen en gratis gebruikmaken van de digitale kranten en tijdschriften.

Wifi en dimbare verlichting

Een modern passagiersinformatiesysteem is geïntegreerd in alle wagons en houdt de reizigers te allen tijde op de hoogte van actuele reisinformatie. Naast het conventionele stopcontact zijn er ook oplaadmogelijkheden voor de verschillende elektronische apparaten via USB-stopcontacten en door inductief opladen. Nieuw doorlaatbaar glas voor mobiele telefoons verbetert de netwerkfunctie en zorgt voor een stabielere ontvangst van mobiele telefoons.

In de compartimenten bevindt zich ook een display voor het moduleren van verschillende comfortfuncties, zoals lichtregeling of serviceoproepen aan boordpersoneel. Daarnaast zijn de coupés uitgerust met een elektronisch toegangssysteem met NFC-kaarten en zijn alle wagens uitgerust met videobewaking om de veiligheid te verhogen, een essentieel element in nachttreinen.

Slaapwagon met douches

De slaaprijtuigen hebben alleen hutten met twee bedden en een douche-toilet-wastafelcombinatie. De architectuur is slim ontworpen omdat de bedden dwars langs het raam zijn bevestigd en gerangschikt. Dit maakt ruimte vrij om te zitten zonder het onderste bed op te vouwen.

Wat de ligplaatsen betreft, het samenpersen van zes personen in een krappe coupé behoort nu tot het verleden. Voortaan zijn er vier slaapplaatsen per coupé en is er zelfs een coupé voor twee personen beschikbaar. De ligplaatsen zijn vast en er is uiteraard nog steeds de traditionele toegangsladder.

De veel besproken minicabines

De grote nieuwigheid van de ÖBB zijn de individuele minicabines die van elkaar gescheiden zijn dankzij schuifwanden. Het is misschien wat smalletjes, maar de minicabine garandeert in ieder geval privacy.

Het centrale blok dat twee series minicabines verdeelt, wordt gebruikt om bagage op te slaan, maar is niet a priori ontworpen voor grote koffers. Dit vaste blok dient ook als ladder om de bovenste hutten te bereiken. De beschikbare rruimte oogt misschien krap lijkt, maar heeft nog steeds een opklapbare en mobiele ontbijttafel met geïntegreerde spiegel,evenals een leeslampje en de biedt de mogelijkheid tot smartphone-opladen via inductie.

In de toekomst zal de multifunctionele wagon nog verdere verbeteringen bieden: zes fietsplaatsen voor alle fietsliefhebbers en meer ruimte voor bagage en ski- of snowboarduitrusting. Voor reizen zonder trappen of obstakels beschikt de multifunctionele auto over een modern slaapcompartiment dat toegankelijk is voor mensen met beperkte mobiliteit en een badkamer die toegankelijk is via een lage vloer.

Auteur: Jos Sterk