De Coradia iLint van Alstom legt met succes 1.175 km af zonder waterstoftank te vullen

2022, Alstom

Alstom, wereldleider in slimme en duurzame mobiliteit, heeft de efficiëntie van zijn waterstofoplossingen voor langeafstandstransport aangetoond.

Tijdens een langeafstandsrit heeft een ongewijzigde, in serie geproduceerde Coradia iLint trein 1175 kilometer afgelegd zonder waterstof te vullen, waarbij alleen water werd uitgestoten, met een zeer laag geluidsniveau.

Samenwerking met Linde

Het voor dit traject gebruikte treinstel is afkomstig uit de vloot van LNVG (Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen), de vervoersmaatschappij van Nedersaksen en wordt sinds midden augustus in reguliere dienst ingezet voor reizigersvervoer op het netwerk van de evb (Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser GmbH). Voor het project werkte Alstom ook samen met het gas- en ingenieursbedrijf Linde.

“We zijn verheugd dat we op dit gebied vooroplopen als eerste spoorwegfabrikant ter wereld die een passagierstrein op basis van waterstoftechnologie aanbiedt. Met deze trip hebben we opnieuw het bewijs geleverd dat onze waterstoftreinen alle voorwaarden bezitten om dieselvoertuigen te vervangen,” aldus Henri Poupart-Lafarge, CEO en Voorzitter van de Raad van Bestuur van Alstom. “Wij zijn enorm trots op het pionierswerk dat wij hebben verricht bij de introductie van waterstof in het spoorvervoer”.

Dwars door Duitsland

Het traject begon in Bremervörde en voerde de Coradia iLint dwars door Duitsland. Vanuit Nedersaksen, waar de waterstoftrein werd gebouwd en ontwikkeld door Alstom, reed hij door Hessen naar Beieren om in Munich te stoppen. Na deze opmerkelijke trip gaat de trein nu op weg naar de Duitse hoofdstad. In het kader van InnoTrans 2022, de belangrijkste internationale vakbeurs voor vervoerstechnologie, die van 20 tot en met 23 september wordt gehouden, staan verschillende ritten door Berlijn op het programma.

De internationale belangstelling voor duurzame mobiliteit is groot. Naast het contract met LNVG voor 14 Coradia iLint treinen voor gebruik in Nedersaksen, heeft Alstom de opdracht gekregen om 27 Coradia iLint treinen te leveren voor de metropoolregio Frankfurt. Buiten Duitsland bouwt Alstom zes Coradia Stream waterstoftreinen bestemd voor de Italiaanse regio Lombardije, met een extra optie voor nog eens acht treinstellen.

Meer inlichtingen over deze recordtrip vindt u hier: https://www.alstom.com/press-releases-news/2022/9/alstoms-coradia-ilint-successfully-travels-1175-km-without-refueling-its

Over de Coradia iLint:

De Coradia iLint is de eerste passagierstrein ter wereld die rijdt op een waterstofbrandstofcel die elektrische energie opwekt voor de aandrijving. Deze volledig emissievrije trein is stil en stoot alleen waterdamp en condensatie uit. De Coradia iLint beschikt over verschillende innovaties: schone energieomzetting, flexibele energieopslag in batterijen en intelligent beheer van aandrijfkracht en beschikbare energie.

De Coradia iLint is speciaal ontwikkeld voor gebruik op niet-geëlektrificeerde lijnen en maakt schone, duurzame treinexploitatie mogelijk met behoud van hoge prestaties. Op het netwerk van evb rijdt de trein met snelheden van 80 tot 120 kilometer per uur, met een maximumsnelheid van 140 kilometer per uur.

Duitse Award voor Duurzaamheid

De iLint is ontworpen door Alstom teams in Salzgitter (Duitsland)  en in Tarbes (Frankrijk). Het project geniet de steun van de Duitse regering en de ontwikkeling van de Coradia iLint werd gefinancierd in het kader van het nationale innovatieprogramma voor waterstof- en brandstofceltechnologie (NIP) van de Duitse regering.

De Coradia iLint is winnaar van de Duitse Award voor Duurzaamheid (Deutscher Nachhaltigkeitspreis) 2022. Deze Award is een erkenning voor technische en sociale oplossingen die bijzonder effectief zijn in het stimuleren van de transformatie naar duurzame producten, productie, consumptie of levensstijl in lijn met de 2030-agenda van de Verenigde Naties.

Alstom™, Coradia™ en Coradia Stream™ zijn beschermde handelsmerken van de Alstom Group.

Auteur: Jos Sterk