FR NL

Serie X metrotrein van Siemens Mobility pakt uit innovatieve passagiersinformatie

2015, Flickr, Thomas Naas Photograpy

Een gedetailleerd en locatiespecifiek passagiersinformatiesysteem is een van de belangrijkste troevenvan de Series X-metrotreinen die Siemens Mobility levert aan de vervoerder Wiener Linien, het metronet van de Oostenrijkse hoofdstad.

In september 2017 versloeg Siemens Mobility Bombardier Transportation om een ​​contract binnen te halen voor de levering van 34 treinstellen met zes wagons en voor 24 jaar onderhoud. Er staan opties open voor nog eens 11 van deze treinstellen, die worden vervaardigd in de fabriek van Siemens Mobility in Wenen.

Leveringen tot eind 2030

Een pre-serie trein werd geleverd in 2020, en leveringen zijn gepland tot eind 2030.

De metrotreinen zullen naar verwachting vanaf dit jaar in dienst worden genomen op de lijnen U1 tot U4, ter vervanging van de oudere Silberpfeil-voertuigen en vanaf ongeveer 2026 zullen ze in de toekomstige U5 ingeschakeld worden, de eerste volautomatische lijn van Wenen.

De styling van de Series X-treinstellen is bedoeld als voortzetting van de ontwerpelementen van de bestaande vloot van Wiener Linien en voldoet aan de nieuwste internationale veiligheidsnormen.

Enkele belangrijke kenmerken van de Series X-treinstellen

De wagons met aluminium carrosserie hebben een open en licht doorloopinterieur, met een zitplaatsindeling die een verbeterd gevoel van ruimte biedt en die rolstoel- en multifunctionele ruimtes traploos toegankelijk maakt.

Een transparante scheidingswand achter de bestuurderscabine biedt passagiers ‘een nieuw perspectief’ op de metrolijn.

De treinen zijn uitgerust voor automatische bediening op de toekomstige U5 of handmatige bediening op andere routes, waarbij de treinstellen over het grootste deel van het metronetwerk van de stad kunnen rijden.

De regelapparatuur bevindt zich in een kast in het midden van de trein, in plaats van in de cabines, en als lijnen in de toekomst worden omgezet naar automatische bediening, kunnen deze cabines worden verwijderd om ruimte te bieden aan nog eens 24 passagiers.

De luchtvrije rem-by-wire-technologie

Belangrijke kenmerken zijn onder meer led-verlichting, schuifdeuren bij elke deur, CCTV met live toegang vanuit het controlecentrum, airconditioning en regeneratief remmen, met elektrodynamisch remmen tot stilstand om slijtage en onderhoudskosten te verminderen. TSA leverde de tractiemotoren.

De X-serie is de eerste productietrein die gebruik maakt van luchtvrije rem-by-wire-technologie die is ontwikkeld door Liebherr en Siemens Mobility. Dit heeft tot doel de onderhoudskosten te verlagen en de tijd die nodig is voor de inbedrijfstelling van de trein en de cyclustijd te verkorten door elektrische rembedieningen te gebruiken om de noodzaak voor leidingen en alle pneumatische componenten voor het regelen van de remmen te elimineren.

Auteur: Jos Sterk