Koperdiefstallen blijven het spoor teisteren

Nchanga copper mine near Chingola, Zambia 2008, Wikimedia Commons

Het stond eerder deze week uitgreid te lezen in onder andere Het Belang van Limburg: “700 meter kabel gestolen op spoorlijn Mechelen-Vilvoorde, zware hinder voor treinverkeer”.

Het nieuws werd bevestigd door infrastructuurbeheerder van de Belgische spoorwegen Infrabel. De diefstal zorgde voor heel wat problemen voor het spoorverkeer. De aangerichte schade is inmiddels hersteld, maar het spoorwegverkeer blijft kwetsbaar voor dergelijke diefstallen.

Chinese vraag houdt koperprijs op peil

De koperdiefstallen zijn een probleem waar de infrastructuurbeheerder al jaren mee wordt geconfronteerd. Infrabel probeert waar mogelijk koper te vervangen door aluminium, dat minder gegeerd is, en kabels zoveel als mogelijk in te graven. Maar dat bemoeilijkt het onderhoud van het netwerk.

Koper blijft dus een non ferro metaal dat geliefd is bij criminelen en dat heeft uiteraard alles te maken met de situatie op de kopermarkt. De Chinese vraag naar koper blijft ten eerste sterk en dat houdt de koperprijzen op peil.

Concreet zag de invoer van geraffineerd koper in China tot en met augustus een stijging van 9,8% op jaarbasis. Dit komt voornamelijk door de forse stijgingen gedurende de zomermaanden. Ondertussen hielpen infrastructuuruitgaven, met name aan projecten voor hernieuwbare energie, de vraag naar koper na de inzinking van het eerste kwartaal weer te verhogen.

Koperproductie blijft onder druk staan

Ten tweede blijft de koperproductie in Zuid-Amerika onder druk staan. Zo daalde de Peruaanse koperproductie in augustus met 1,5%, volgens het ministerie van Energie en Mijnbouw (MINEM). Ondertussen daalde de productie in Chili nog drastischer. Volgens Cochilco daalde de totale Chileense productie in augustus met 10,2% ten opzichte van 2021. Zowel Peru als Chili hebben het hele jaar door te maken gehad met tal van mijnonderbrekingen, waaronder protesten en verminderde mijnbouwactiviteit.

Auteur: Jos Sterk