FR NL
Stadslijner

Eerste nieuwe Stadslijner-trams actief in Antwerpen  

De Stadslijner-trams worden op termijn ook ingezet op lijn 24. 2023, De Lijn

De Lijn zet voortaan 9 nieuwe trams in op lijn 10. De nieuwe tramtypes krijgen een nieuwe naam, namelijk de Stadslijners. In totaal zijn er 58 trams besteld. Het gaat om een totale investering van 136 miljoen euro.

Het gaat om 40 eenrichtingstrams en 18 tweerichtingstrams. De nieuwe voertuigen zijn lage vloertrams en bieden plaats aan 187 reizigers. Ze zijn gemakkelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers, mindermobiele reizigers en reizigers met een kinderwagen. De trams zullen op termijn een deel van de oude PCC-trams vervangen en binnenkort ook actief zijn op lijn 24.

De nieuwe tramvoertuigen werden vervaardigd door de Spaanse tramfabrikant CAF. De fabricatie en levering van deze 58 trams duurt in totaal zo’n 3 jaar. Er worden per maand gemiddeld 2 trams gebouwd en geleverd. Ondertussen zijn al 24 voertuigen aangekomen per cargoschip in Antwerpen. Tegen eind 2024 moeten de laatste trams geleverd worden.

Vooraleer een geleverde tram daadwerkelijk passagiers mag vervoeren, wordt die eerst grondig getest. Er volgt een heel traject van keuringen, controles, overheidsvergunningen en testritten. Het personeel van De Lijn, zowel chauffeurs als technici, kreeg ondertussen de nodige opleidingen om met het nieuwe tramtype te werken. Ondertussen zijn er 130 tramchauffeurs opgeleid.

Het traject van de tram werd ook onder loop genomen. Er werden maatregelen genomen zodat de nieuwe trams overal vlot kunnen doorrijden. Er werden bepaalde aanpassingen aan de infrastructuur doorgevoerd, zoals het verplaatsen van palen, verkeerslichten en hekwerken die te dicht bij staan. Ook bepaalde bomen en ander groen werden bijgesnoeid. Verder werden uitgezakte oudere perrons of te ver uitstekende perronboorden aangepakt. ​ ​

“De nieuwe tramvloot luidt een nieuwe generatie van eigentijds en comfortabel openbaar vervoer in Antwerpen in. De nieuwe voertuigen zijn lagevloertrams, die gemakkelijk toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, mindermobiele reizigers en reizigers met een kinderwagen”, aldus de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals