FR NL
De Koninklijke trein

Koning van Nederland neemt met staatsbezoek aan België afscheid van Koninklijke trein

De Koninklijke trein komt in handen van het Nederlandse Spoorwegmuseum te Utrecht. 2013, Rob Dammers / Wikimedia Commons

De Nederlandse spoorwegmaatschappij NS en Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima nemen nog deze maand afscheid van de Koninklijke trein. Hun staatsbezoek aan België van 20 tot en met 22 juni zal het einde van de inzet van de trein markeren, meldt NS donderdag.

Volgens NS is het huidige rijtuig aan het einde van zijn levensduur. De Koninklijke trein is gebaseerd op een zogeheten SR10 Intercity Rijtuig 1e klasse. Het staatsbezoek aan België van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in 2016 ging eveneens per Koninklijke trein.

Met het uitzwaaien van de Koninklijke trein later deze maand komt er volgens NS een einde aan een periode van bijna 160 jaar waarin speciale koninklijke rijtuigen werden ingezet. De komst van een opvolger lijkt dus uitgesloten. Niet alleen de Koninklijke familie maakte de afgelopen decennia gebruik van speciale rijtuigen, ook staatshoofden uit het buitenland werden meermaals met het koninklijke rijtuig vervoerd.

De eerste Koninklijke trein maakte in 1864 zijn debuut. Dit exemplaar staat bekend als de SR1 (Salon Rijtuig). De laatste keer dat er een nieuw rijtuig in gebruik werd genomen was begin jaren negentig, toen SR9 werd afgelost door SR10. Dit exemplaar komt in handen van het Spoorwegmuseum.

Auteur: Nick Augusteijn