FR NL
Interieur van een trein

Nachttrein van European Sleeper vertoont kleine gebreken

Reizigers zullen iets verder moeten lopen om naar het toilet te kunnen. Shutterstock

European Sleeper heeft te kampen met technische storingen aan boord van de nachttrein die sinds mei tussen Brussel en Berlijn rijdt. De nieuwkomer in de arena van nachttreinaanbieders is druk doende “om de voorzieningen te herstellen en de service aan boord verder te verbeteren”.

Dat meldt European Sleeper woensdag. Volgens medeoprichter Elmer van Buuren functioneren de stopcontacten in sommige coupés niet goed. Ook de werking van de enkele toiletten is niet naar wens. “We zijn bezig met de verhuurder om het zo snel mogelijk te verbeteren”, zegt Van Buuren tegen zustersite SpoorPro. Sommige reizigers zullen elders in de trein naar het toilet moeten. Voor de problemen met de stroompunten regelt European Sleeper stekkerdozen en powerbanks, zodat passagiers ‘gewoon’ hun telefoons en apparaten kunnen opladen.

European Sleeper maakt naar eigen zeggen gebruik van “comfortabele maar relatief oude rijtuigen”. Een van de belangrijkste obstakels voor de start-up in de aanloop naar de eerste treindienst was dan ook de beschikbaarheid van treinmaterieel en de financiering daarvan. Door de manier waarop de financiële wereld werkt, kunnen startups als European Sleeper op voorhand vaak niet de juiste garanties bieden.

Het bedrijf hoopt daarom op termijn te kunnen investeren in eigen rijtuigen met nog meer comfort, een moderne uitstraling en meer comfort-verhogende opties voor reizigers. Eind vorig jaar zei Van Buuren in gesprek met SpoorPro dat European Sleeper ook kijkt naar gebruikte zitrijtuigen die nog niet geschikt zijn voor een nachttreindienst, om deze vervolgens te laten ombouwen.

European Sleeper is georganiseerd als een coöperatie. Eind mei 2021 haalde het bedrijf binnen een kwartier 500.000 euro aan startkapitaal op door aandelen te verkopen aan meer dan 350 kleine investeerders uit diverse landen binnen Europa en zelfs daarbuiten. In 2022 werd vervolgens voor nog eens 2 miljoen euro aan aandelen verkocht. Vorige maand werd een nieuwe financieringsronde aangekondigd. European Sleeper meldt dat de teller daarvan inmiddels op 1,6 miljoen euro staat.

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn