FR NL

Eurostar focust zich op kernroutes, Londense verbinding met Disneyland Parijs wordt opgeschort

2022, Eurostar

Eurostar heeft aangekondigd dat het in 2023 niet langer een verbinding naar Disneyland Parijs zal aanbieden of zal stoppen bij de stations Ebbsfleet of Ashford International in Groot-Brittannië, aangezien de grensoverschrijdende operator zich in de toekomst wil focussen op de kernroutes.

Eurostar zei dat het in de huidige marktomstandigheden de verbinding naar Ebbsfleet of Ashford niet meer kan garanderen. De verbinding naar Disneyland wordt afgeschaft vanaf 6 juni 2023, maar Eurostar zal deze beslissing in 2024 nog eens herbekijken.

Brexit en Schengen

Het bedrijf zegt dat het zich in een onzekere en fragiele omgeving moet concentreren op zijn meest winstgevende kernmarkten tussen Londen en Lille, Parijs, Brussel en Amsterdam om zijn financiële verplichtingen na te komen en de activiteiten te stabiliseren.

Eurostar verklaarde ook dat de post-Brexit-grenscontrolevereisten naar verwachting nog meer complexiteit aan de verbinding tussen het Europees vasteland en het Verenigd Koninkrijk zullen toevoegen. Het inreis-uitreissysteem voor het Schengengebied (EES) moet tegen mei 2023 operationeel zijn en de visumvrijstellingsregeling van het Europees reisinformatie- en autorisatiesysteem (ETIAS) zal in november 2023 van kracht worden.

Grote investeringen zijn gebeurd

“De afgelopen 25 jaar zijn er aanzienlijke investeringen gedaan in de infrastructuur van het Ashford International-station om ervoor te zorgen dat internationale diensten kunnen werken om zakelijke en vrijetijdsreizen naar Europa te ondersteunen, dus het is absoluut noodzakelijk dat de voordelen van deze investering in het belang van de economie van Kent en Groot-Brittannië gehandhaafd worden”, zegt Gerry Clarkson, leider van de Ashford Borough Council.

Eurostar werd samengevoegd met de andere internationale hogesnelheidsoperator Thalys door de oprichting van de holdingmaatschappij Eurostar Group in mei. Eurostar Group is voor 55,75% in handen van SNCF Voyageurs, het langeafstandspassagiersbedrijf van de Franse Nationale Spoorwegen (SNCF), voor 19,31% in handen van het Canadese pensioenfonds Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ), voor 18,5% van de Belgische Nationale Spoorwegen ( NMBS) en voor 6,44% door fondsen beheerd door Federated Hermes Infrastructure.

Gwendoline Cazenave, voorheen een executive bij SNCF, werd aangekondigd als de nieuwe CEO van Eurostar Group op 22 augustus, te beginnen op 1 oktober.

Auteur: Jos Sterk