FR NL

Alstom onthult de TGV M als de TGV van de toekomst op de site van Alstom in La Rochelle in Frankrijk

2011, Wikimedia Commons, Peter Boster

De nieuwe TGV-trein werd onthuld door Christophe Fanichet, voorzitter en CEO van SNCF Voyageurs; Alain Krakovitch, directeur van TGV-Intercités; Xavier Ouin, industrieel directeur van SNCF Voyageurs en Jean-Baptiste Eyméoud, president van Alstom Frankrijk. Dat gebeurde twee weken geleden.

De TGV M zal vanaf 2024 rijden op het nationale spoornetwerk van Frankrijk, na het bestellen van 100 eenheden in 2018 door  SNCF Voyageurs en nog eens 15 eenheden in 2022.

Meer ruimte en meer zitplaatsen

Alle nieuwe functies van de TGV M zijn ontworpen met en voor toekomstige gebruikers

De nieuwe Avelia Horizon-treinen bieden 20 procent meer ruimte aan boord, met een mogelijkheid voor 740 zitplaatsen in vergelijking met het huidige maximum van 634.

Alstom stelt bovendien dat de CO2-voetafdruk van het model per passagier de laagste op de markt is.

Daarnaast is elke trein uitgerust met sensoren die continu data doorgeven, zodat de trein realtime kan worden bekeken, waardoor onderhoud en beschikbaarheid worden geoptimaliseerd.

200 kilometer per uur

Na deze mijlpaal zullen de units later dit jaar dynamisch testen aan een snelheid van 200 kilometer per uur in Velim, Tsjechië.

Er wordt ook een gedetailleerde analyse gedaan van de compatibiliteit van de TGV M met het netwerk. Dit houdt in dat de nieuwe trein op alle stations correct wordt geregistreerd en dat eventuele aanpassingswerken worden geïdentificeerd.

Zo tonen de onderzoeken die al op bijna 70 stations zijn uitgevoerd aan dat het nodig is om stopborden te verplaatsen om het voor bestuurders gemakkelijker te maken om de seinen te zien. Dit komt doordat de neus van de nieuwe TGV is verlengd om hem aerodynamischer te maken.

Auteur: Jos Sterk