FR NL
Infrabel start aanwervingscampagne in zoektocht personeel

Infrabel start landelijke aanwervingscampagne werknemers

Infrabel start aanwervingscampagne in zoektocht personeel – @Infrabel

Infrabel is dinsdag een nationale aanwervingscampagne gestart die dit jaar nog vierhonderd nieuwe mensen naar de spoorsector moet lokken. Vooral in Vlaanderen zijn er veel openstaande vacatures.

De vraag naar nieuwe collega’s is bij Infrabel al jaren groot. In 2020 werden in totaal 726 nieuwe collega’s aangenomen. Jaarlijks zijn er tussen de zeven- en achthonderd vacatures. “Heel wat mensen die bij de infrastructuurbeheerder werken, behoren tot de generatie van de babyboomers. De meesten van hen gingen de voorbije jaren met pensioen en ook in de nabije toekomst zien we datzelfde fenomeen”, verklaart Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken de zoektocht naar nieuwe mensen.

Hij vergelijkt de zoektocht naar personeel met een hardloopwedstrijd. “De zoektocht naar nieuwe collega’s kan je vergelijken met een marathon. Een langdurige inspanning. Maar nu is een tussentijdse sprint absoluut nodig.” Deze sprint zet het staatsbedrijf in door middel van een nationale ‘aanwervingsspurt’.

Vooral technische profielen gevraagd

Van de vierhonderd gezochte medewerkers gaat het veelal om technische profielen zoals (elektro)mecaniciens, techniekers sporen, werftoezichters en treinbestuurders werktreinen. Het betreffen volgens Baeken knelpuntberoepen, vacatures die moeilijk ingevuld raken. “Dat komt omdat deze profielen schaars zijn en heel wat bedrijven in dezelfde vijver vissen.”

Niet alleen is het bedrijf op zoek naar mensen met een technische diploma, ook gemotiveerde mannen en vrouwen die bereid zijn om opleidingen te volgen aan de Infrabel Academy mogen hun kandidatuur kenbaar maken. Na afronding van deze Infrabel Academy kunnen zij ook ingezet worden om mee te helpen bij het onderhoud en de vernieuwing van de sporen, de seininrichting en bovenleidingen.

Meeste vacatures in Vlaanderen

Alhoewel Infrabel in heel België nieuwe werknemers zoekt, is de nood het hoogste in Vlaanderen. Hier heeft het maar liefst 233 vacatures openstaan. Het gaat dan vooral om de regio Antwerpen, Mechelen, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk.

Vacatures Infrabel per regio

De aanwervingscampagne wordt op verschillende niveaus gevoerd. Zo worden er in verschillende supermarkten digitale affiches met jobaanbiedingen getoond en komen er ook reclame-uitingen bij zo’n vijfhonderd bakkers en in regionale kranten. Daarnaast wordt ook via sociale media contact gezocht met potentiële kandidaten en organiseert het werfbezoeken voor technische scholen.

Op de banensite van de spoorwegbeheerder meer informatie over openstaande vacatures.

Lees meer: NMBS laat sollicitanten virtueel meekijken op mogelijk werkplaats

Auteur: Jerom Rozendaal