FR NL

NMBS-directeur veroordeelt zware mishandeling treinbegeleidster

Directeur Sophie Dutordoir heeft haar afschuw laten blijken over een aanval van een treinbegeleidster in een trein op het station van Ottignies. Een treinbegeleidster is vrijdagavond na een mishandeling op de intensive care van het ziekenhuis beland. Uit cijfers van de NMBS blijkt dat er dit jaar 1.300 gevallen van agressie gemeld zijn. 

NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman laat weten dat de vrouw, die in het ziekenhuis werd opgenomen, inmiddels weer thuis is. Meer details over het incident wil hij niet kwijt.  Er is een onderzoek in gang gezet om de daders te vinden. Daarbij wordt onder andere gebruikgemaakt van de aanwezige bewakingscamera’s.

De NMBS reageerde geschokt op de aanval. Medewerkers van NMBS zijn na het incident protestacties gestart, waardoor verschillende treinen werden geschrapt. Deze acties spelen nu niet meer.

Aanval onderzocht en dader vervolgd

Dutordoir roept op respect en benadrukt dat elke vorm agressie tegenover het NMBS-personeel vervolgd zal worden. “Voor elk geval van agressie dient NMBS een klacht in en stelt ze zich burgerlijke partij. Via het College van de procureurs-generaal heeft NMBS justitie uitdrukkelijk verzocht om elke daad van agressie te vervolgen en een nultolerantie te hanteren.”

Tijdens de eerste drie kwartalen van 2021 kreeg NMBS meer dan 1.300 meldingen van agressie tegenover haar personeel. Dat is een stijging van 56 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en een stijging van 53 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019, een jaar waarin er nog geen sprake was van de coronacrisis en er meer treinreizigers waren.

Sinds corona agressie rondom sanitaire maatregelen

In 2021 ware bijna 4 op de 10 gevallen van agressie fysiek van aard. Dit leidt volgens NMBS tot arbeidsongeschiktheid maar “ook een grote psychologische impact“. Het merkt nog op dat er sinds begin september van dit jaar een duidelijke stijging van het aantal gevallen van agressie merkbaar is.

De belangrijkste oorzaak (39%) van alle agressies zijn discussies met reizigers die niet over een geldig vervoersbewijs beschikken. Sinds het begin van de coronacrisis heeft de tweede belangrijkste oorzaak (23 procent) te maken met het niet-respecteren van de sanitaire maatregelen.

Opvoeren van de strijd tegen agressie

NMBS zegt een continue strijd te voeren tegen agressies op treinmedewerkers, zowel preventief als repressief. Zo is de aanwezigheid van Securail op de treinen en in de stations afgelopen jaren verhoogd. “Samen met de federale politie worden er ook gerichte en grootschalige controleacties georganiseerd. Er is ook meer camerabewaking: NMBS beheert nu zo’n 10.000 bewakingscamera’s in de stations en treinen.”

Lees ook: Minder agressie tegen MIVB-medewerkers, maar nog steeds 731 gevallen gemeld

Onderwerpen: ,

Auteur: Jerom Rozendaal