FR NL
NMBS M6-trein

Treinverkeer de komende dagen flink verstoord

Belgische NMBS-trein met zogeheten M6-wagons. 2014, Marc Ryckaert / Wikimedia Commons

Het treinverkeer zal vanaf dinsdag 29 november ernstig verstoord zijn. De NMBS heeft ondertussen al meer details bekend gemaakt voor wat betreft dinsdag. Een kwart van de treinen zal rijden. Het spoornet zal gesloten in grootste deel van de provincies Namen (met uitzondering van de Waalse laterale as) en Luxemburg en in een deel van Waals-Brabant.

Als gevolg van de staking aangekondigd door het gemeenschappelijk vakbondsfront zal vanaf maandag 28 november om 22 uur tot en met dinsdag 29 november het treinverkeer ernstig verstoord zijn. De NMBS ​heeft op basis van het personeel dat heeft aangegeven te zullen werken waar mogelijk een alternatieve treindienst uitgewerkt. De alternatieve treindienst zorgt ervoor dat tijdens de staking een​ kwart van de treinen zal rijden.

Treinaanbod

Van de IC-treinen, dat zijn de treinen tussen de grote steden, rijden twee treinen op vijf. Daarnaast rijdt ook één op de vier L-treinen en voorstedelijke S-treinen. Er rijden bijna geen P-treinen. Dat zijn de treinen die normaal enkel rijden tijdens de ochtend- en de avondspits. In het grootste deel van de provincie Namen (met uitzondering van de Waalse laterale as) en Luxemburg en in een deel van Waals-Brabant, waaronder ook Ottignies, rijden er geen treinen. Dat komt doordat er onvoldoende personeel beschikbaar is in het seinhuis van Infrabel in Namen, dat noodzakelijk is om het treinverkeer veilig te laten verlopen. Ook in een aantal andere stations in het land zullen er weinig tot geen treinen stoppen. Elders in het land zullen de seinhuizen normaal functioneren en kunnen zorgen voor veilig verkeer, waardoor een alternatieve treindienst mogelijk is.

Beschikbaarheid van personeel

De alternatieve treindienst is opgesteld op basis van het personeel bij NMBS en Infrabel dat heeft aangegeven te zullen werken. Het gaat om al het essentiële operationele personeel, zoals treinbegeleiders, treinbestuurders en het personeel in de seinhuizen van Infrabel. Afhankelijk daarvan kan de hinder in de ene provincie groter zijn dan in de andere. NMBS raadt alle betrokken reizigers aan om indien mogelijk thuis te werken of op zoek te gaan naar een alternatief. Alle details daarvan kunnen sinds maandagochtend worden geraadpleegd via de online reisplanner van NMBS, via de app of website.

Deze informatie is enkel geldig voor de staking van het gemeenschappelijk vakbondsfront van het spoorwegpersoneel (NMBS en Infrabel) op dinsdag 29 november.

Op woensdag 30 november en donderdag 1 december volgt een aparte staking van een vakbond van treinbestuurders. NMBS verwacht dat gedurende die dagen ongeveer de helft van de treinen niet zal rijden. Dat geldt voor de IC-, L- en S-treinen. De P-treinen zullen volgends de vervoerder “zeer beperkt” rijden gedurende de ochtend- en avondspits.

Onvrede

Het rommelt al een tijd op het Belgische spoor. De sector, met NMBS en spoorbeheerder Infrabel voorop, klagen over het gegeven dat er door de federale overheid ondanks mooie belofte onvoldoende geld beschikbaar is gemaakt voor de komende jaren. Zo verwacht de NMBS 580 miljoen euro nodig te hebben, terwijl het op 340 miljoen kan rekenen.

Hierdoor betwijfelen de bedrijven dat het zal lukken om meer treinen te laten rijden in de nabije toekomst. Het is de nadrukkelijke wens van de regering om over tien jaar 10 procent meer treinen te laten rijden voor een toename in passagiersaantallen van 30 procent.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals