FR NL

Fietser sterft na val op Gentse tramsporen

Tram in Gent 2009, Wikimedia Commons via Flickr Peter Van den Bossche

Recent is een 44-jarige fietser om het leven gekomen na een val op de tramsporen in het centrum van Gent. Het slachtoffer lag nog twee weken in een coma maar bezweek uiteindelijk toch aan zijn verwondingen. De man laat twee kinderen na.

Jaarlijks gebeuren er 500 fietsongevallen op de tramsporen in Gent. Vorige week liep dat fataal af voor een fietser. Een val op de tramsporen van de Gebroeders Vandeveldestraat zorgde voor de fietser voor een zware hoofdwonde. Ook in 2021 liet een fietser het leven op het Lippensplein, nadat hij uitgleed op de tramsporen en met zijn borst tegen een paaltje botste.

Oplossing

Overal waar tramsporen en fietsers samenkomen, is het volgens De Lijn uitkijken geblazen. “Het probleem is niet exclusief eigen aan De Lijn noch aan Gent, maar doet zich overal ter wereld voor waar trams en fietsers deel uitmaken van de verkeerssituatie”, zegt Karen Van der Sype van De Lijn. “De Lijn zoekt alleszins reeds geruime tijd actief naar innovatieve oplossingen voor de verbetering van de fietsveiligheid ter hoogte van tramsporen.” Het uitproberen en testen van nieuwe methodes resulteerde begin oktober 2022 in een uitgebreide fietsersproef op de stelplaats in Gentbrugge waarbij een opvulmiddel voor tramrails als fietsvalveiligheidsmaatregel werd uitgetest. Na een grondige analyse werden de eerste resultaten bekend, en die waren volgens de Lijn positief.

Bijkomende proeven

De Lijn is sinds eind vorig jaar bezig met bijkomende proeven met het bewuste materiaal op een deel tramspoor dat in gebruik is, ter hoogte van de stelplaats. Zowel het  aanbrengen en verwijderen van het product als de duurzaamheid in ‘real life’ omstandigheden (winterperiode + zout + hoge frequentie stoppende/vertrekkende/passerende trams) worden hierbij verder onderzocht. In samenwerking met de UGent is het plan opgevat om versnelde verouderingsproeven uit te voeren om, in enkele maanden tijd, de duurzaamheid over verschillende jaren te kunnen evalueren. “Dit vulmiddel verbetert tot op heden wel degelijk de fietsveiligheid op tramsporen maar is nog geen totaaloplossing omdat het de tramsporen niet tot aan het loopvlak opvult”, zegt, Karen Van der Sype, woordvoerder van De Lijn. “De Lijn blijft uitkijken naar nieuwe producten die dit wel kunnen”.

Testplan

Ondertussen zijn De Lijn en de UGent samen een concreet testplan aan het uitwerken. Bovendien wordt ook de methode voor het aanbrengen van het opvulmiddel nader bekeken. Na evaluatie werden optimalisaties voorgesteld voor de aanbrengmethode. Deze worden nu uitgewerkt. Hetzelfde geldt overigens voor de verwijderingsmethode van het product. De voorgestelde methodes zullen worden getoetst aan de haalbaarheid in de praktijk.

Vullingen

De stad Gent neemt het incident ook serieus. “Samen met De Lijn zoeken we naar oplossingen om de combinatie fiets-tramsporen veiliger te maken”, zegt Filip Watteeuw, schepen bevoegd voor mobiliteit. “De Lijn experimenteert met vullingen in de tramsporen, de stad brengt signalisatie aan om fietsers op een veilige manier te leiden langs de tramsporen en we halen potentieel gevaarlijk straatmeubilair weg. We ontwikkelen ook alternatieve fietsroutes. We willen niet terechtkomen in een tegenstelling fiets-tram. Want als we een duurzamere stad willen, dan hebben we ook de tram nodig. Voor een aantal mensen is een overstap van de auto naar de fiets niet mogelijk. Voor hen is de tram een hoogwaardig alternatief.”

Fietsersbond

Winfried Huba van de Gentse Fietsersbond is tevreden dat De Lijn en de stad Gent de situatie ernstig nemen. “Ik ben sinds 2012 met dit dossier bezig. Het is pas sinds 2 jaar terug dat men de situatie echt serieus is gaan nemen. Sinds 2 jaar is er geld van de Vlaamse gemeenschap voor onderzoek. Nu wordt er echt iets aan gedaan. Daar zijn we blij mee. Er worden verschillende producten onderzocht, maar er is nog niets concreets gevonden waarover we echt tevreden kunnen zijn.”

Sporen

Huba wil dit nog kwijt. “Enkelzijdige tramspoorongevallen van fietsers laten nergens sporen achter. Ook over het recente dodelijke ongeval is bij de politie en De Lijn niets bekend. Heel jammer, want zo missen we de analyse van wat er mis is gelopen, welke factoren hebben bijgedragen aan de erge afloop. Het was ook die insteek waarom ik in 2015 het initiatief nam voor de studie van fiets-tramrailongevallen. Dat ging uiteindelijk in 2018 in de 4 Gentse spoedopnames door: 145 verzorgde fietsers met een mis-percentage van 66%. Dus ongeveer 500 fietsers op de spoed na tramrailongevallen in Gent per jaar. Deze cijfers en het dodelijk ongeval aan de Brabantdam einde 2021 zorgden ervoor dat het probleem als dusdanig werd erkend.”

Brussel

In Brussel lijken er dan weer minder ongevallen met fietsers te gebeuren die uitglijden op tramsporen. “In Gent hebben ze (vooral in het stadscentrum) smalle straten, met kasseien en een spoorbreedte van slechts 1 meter (tegenover 1,4 in Brussel)”, zegt Guy Sablon, woordvoerder van de MIVB. “Dat zorgt ervoor dat je als fietser in Gent, zeker op plaatsen waar sporen kruisen en wissels liggen, extra moet opletten. In Brussel is er iets meer plaats en rijden trams ook zeer vaak in eigen bedding, dus stelt dat probleem zich minder. We hebben in het verleden ook gekeken naar de oplossingen met spoorvulling, maar de tests waren nooit bevredigend op lange termijn. We kijken met veel interesse naar wat ze in Gent doen. Wij werken intussen nauw samen met alle fietsverenigingen om vooral te sensibiliseren. We maken samen video’s samen met tips voor fietsers en organiseren samen opleidingen voor de instructeurs.”

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals