FR NL
President of the European Commission Ursula von der Leyen

Europese Commissie aangespoord om “leiderschap te tonen” en een strategie voor nachttreinen te ontwikkelen

De ministers van Vervoer van België, Oostenrijk en Luxemburg, evenals leden van het Europees Parlement en talrijke verenigingen, roepen de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, op om in te spelen op de recente renaissance van de nachttreinen en een Europese strategie voor te stellen om een uitgebreid netwerk van nachttreinen te ontwikkelen. Ze stuurden deze week een open brief naar de hoogste ambtenaren van de EU.


“Er is een sterke publieke vraag naar een Europees nachttreinnetwerk, aangezien zeven van de tien Europeanen zouden overwegen om over te stappen op reizen met de nachttrein”, schrijven de ondertekenaars. De comeback van nachttreinen wordt echter ernstig belemmerd door de hoge kosten voor toegang tot het spoor en de financiële risico’s van investeringen in rollend materieel voor nachttreinen, merken ze op. En dan hebben we het nog niet eens over de technische belemmeringen en het ontbreken van een goede coördinatie van dienstregelingen tussen de Europese landen, het ontbreken van langdurige zekerheid van toegang tot het spoor in de vorm van kaderovereenkomsten en het ontbreken van uitgebreide boekingsplatforms.

De open brief is ondertekend door verschillende ministers van vervoer of mobiliteit van Europese landen, namelijk Georges Gilkinet van België, Leonore Gewessler van Oostenrijk en Francois Bausch van Luxemburg. Ook 9 leden van de Commissie vervoer en toerisme (TRAN) van het Europees Parlement, waaronder voorzitter Karima Delli, en talrijke verenigingen ondertekenden de brief: de Alliance of Passenger Rail New Entrants in Europe (ALLRAIL), de Europese Federatie voor Transport en Milieu (T&E), het Europees Netwerk van Verenigingen voor Zakenreizen (BT4Europe), de Gemeenschap van Europese Spoorweg- en Infrastructuurbedrijven (CER) en de Europese Railtoeleveringsindustrievereniging UNIFE.

Zij geloven dat een Europese strategie voor nachttreinen hierbij zou helpen en dringen er bij de uitvoerende macht van de Europese Unie op aan om actie te ondernemen. Hun brief is gericht aan de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, uitvoerend vicevoorzitter van de Green Deal Maroš Šefčovič en commissaris voor vervoer Adina Vălean.

Wat is er nodig in de strategie?

Met verschillende maatregelen kunnen we volgens de ondertekenaars “nachttreinen terugbrengen in onze Unie, duurzaam toerisme stimuleren, werkgelegenheid creëren, onze Europese spoorwegindustrie versterken en een klimaatvriendelijke alternatieve reisoptie bieden”. De ondertekenaars stellen onder meer dat de heffingen voor de toegang tot het spoor voor internationale treinen, en in het bijzonder voor nachttreinen, moeten worden verlaagd. Onder Georges Gilkinet heeft België deze stap al gezet en andere landen aangemoedigd hetzelfde te doen. Daarnaast moeten “aanzienlijke” Europese en nationale financiële middelen worden uitgetrokken om de bestaande spoorweginfrastructuur te moderniseren, ontbrekende schakels te overbruggen en de uitrol van ERTMS te garanderen. Grensoverschrijdende trajecten moeten het zwaartepunt van de investeringen vormen, benadrukken ze.

Om de drempel voor het verkrijgen van financiering voor de aankoop van rollend materieel voor nachttreinen te verlagen, dringen ze aan op aantrekkelijkere leningen door de Europese Investeringsbank, ongeacht de omvang en eigendomsstructuur van de aanvragers. Wat de goedkeuring van rollend materieel betreft, wordt er bij de Commissie op aangedrongen om te zorgen voor een snelle en kosteneffectieve EU-typegoedkeuring van rollend materieel, inclusief nachttreinen, voor gebruik op het TEN-V-spoorwegnet dat is aangepast aan een gemeenschappelijke norm.
Om het boeken van een ticket te vergemakkelijken, wordt erop aangedrongen de uitwisseling van gegevens in het Europese spoorwegsysteem vrij te geven in overeenstemming met de sector om het boeken van tickets voor nachttreinen en aansluitende treinen voor zowel passagiers als bedrijven te vergemakkelijken.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com