FR NL
Eurostar high-speed train Amsterdam Central station

Zes maanden geen Eurostar naar Londen vanuit Nederland

Tussen juni 2024 en januari 2025 kunnen er geen Eurostar treinen naar Londen vertrekken vanuit Nederland, zo heeft NS International bekendgemaakt. Deze onderbreking van 6 maanden van rechtstreeks reizen is korter dan de eerder geschatte 11 maanden en is het gevolg van renovaties van station Amsterdam Centraal.

De afgelopen maanden hebben het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, de Nederlandse railinfrastructuurbeheerder ProRail, de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Eurostar samen onderzocht hoe de rechtstreekse treindienst tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk kan worden voortgezet, ondanks de geplande uitgebreide renovaties van station Amsterdam Centraal.

Dat station krijgt vanaf 2024 een grondige opknapbeurt om het Nederlandse programma voor hoogfrequent spoor (PHS) mogelijk te maken. Dit betekent dat de Eurostar-lounge en -terminal moeten wijken om plaats te maken voor de bouw, en er is geen ruimte voor de vereiste beveiligings-, douane- en paspoortcontrolezone. Post-Brexit administratieve formaliteiten, zoals grenscontroles, vereisen meer stationsruimte. Vertrek vanaf de tweede halte in Nederland, Rotterdam, is ook niet mogelijk vanwege beperkte ruimte voor de vereiste grenscontroles.

6 maanden sluiting een “teleurstelling”

Er zijn verschillende oplossingen onderzocht om de rechtstreekse verbindingen Londen – Amsterdam en Londen – Rotterdam rijdend te houden. Bijvoorbeeld een tijdelijke douanetunnel onder de Amstel, die echter niet op tijd klaar zou zijn. Het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, de Nederlandse railinfrastructuurbeheerder ProRail, NS en Eurostar moesten daarom concluderen dat er gedurende een periode van 6 maanden, tussen juni 2024 en januari 2025 ongeveer, geen rechtstreekse trein naar Londen zal kunnen rijden vanuit Nederland. Nederlandse reizigers of bezoekers die vanuit Londen naar Nederland reizen, moeten dus vertrekken of aankomen in Brussel en overstappen op een andere trein. De Eurostar naar Brussel en Parijs – voorheen de Thalys – blijft rechtstreeks rijden vanaf Amsterdam Centraal, Schiphol en Rotterdam Centraal.

“Dit is een grote teleurstelling omdat we de afgelopen tijd heel hard hebben gewerkt om van de Eurostar naar Londen een aantrekkelijk alternatief voor vliegreizen te maken,” zegt NS International in een persbericht. “Het was een bijzonder moeilijke puzzel om in elkaar te passen. Als er een eenvoudige oplossing was geweest, hadden alle partijen die met beide handen aangegrepen. Helaas moeten we na verschillende onderzoeken concluderen dat zo’n oplossing niet bestaat. Samen hebben we ervoor gekozen om in de tweede helft van 2024 een stapje terug te doen en de Eurostar een periode niet rechtstreeks naar Londen te laten rijden,” voegt NS toe. Vanaf januari 2025 is de nieuwe, grotere terminal in Amsterdam klaar. Eurostar-treinen zullen dan volgens NS “vaker” rechtstreeks tussen Amsterdam en Londen rijden.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com