FR NL
Signing of the framework agreement in the presence of Patrice Vergriete, Minister for Transport (centre), Matthieu Chabanel, Chairman and CEO of SNCF Réseau (right) and Laurent Fourtune, Chairman of Kevin Speed (left).

Kevin Speed lanceert drie nieuwe hogesnelheidslijnen in Frankrijk

In een enorme sprong voorwaarts voor de openstelling van de markt in de Franse spoorwegen, zal de SNCF niet langer de enige optie zijn voor wie op hoge snelheid wil reizen tussen de Franse hoofdstad en drie grote steden: Lille, Lyon en Straatsburg. Gisteren heeft de nieuwe spoorwegmaatschappij Kevin Speed, opgericht in 2021, een kaderovereenkomst getekend met SNCF Réseau voor de lancering van haar ilisto-dienst.

Deze overeenkomst, die nog moet worden goedgekeurd door de Autorité de régulation des transports (ART), geeft Kevin Speed toegang tot de slots die nodig zijn voor de lancering van ilisto, op drie initiële routes die Parijs verbinden met Lilles, Straatsburg en Lyon. De overeenkomst, die tien jaar geldig is en verlengd kan worden, garandeert dat Kevin Speed toegang krijgt tot slots voor maximaal 16 dagelijkse treinpassages in elke richting op de drie aangewezen routes. Kevin Speed zal zijn eerste proeftreinen laten rijden in 2026 en commerciële treinen in 2028.

De ondertekeningsceremonie werd bijgewoond door minister Patrice Vergriete, Matthieu Chabanel, CEO van SNCF Réseau, en Laurent Fourtune, voorzitter van Kevin Speed. “Het project van Kevin Speed is een concreet voorbeeld van wat onze regering al enkele jaren steunt om het modale aandeel van het spoor te verhogen. De openstelling van de markt betekent dat nieuwe exploitanten hun intrede zullen kunnen doen op de markt, waardoor het aantal treinen en dus het spooraanbod voor de Fransen zal toenemen, ook voor de middelgrote steden. Deze laatste zullen in alle opzichten als winnaars uit de bus komen”, aldus Patrice Vergriete.

Kevin Speed en SNCF Réseau, SNCF Réseau beheert het spoorwegnet namens de Franse staat, zullen de overeenkomst volgende week ter beoordeling voorleggen aan het ART, volgens de geldende wettelijke kaders. Daarnaast heeft Kevin Speed zijn dienstvoornemens voorgelegd aan de ART om te zorgen voor afstemming op de bestaande regionale diensten in Hauts-de-France, Grand Est, Bourgogne-Franche-Comté en Auvergne-Rhône-Alpes.

Betaalbare en dagelijkse ilisto-verbindingen

Kevin Speed belooft 16 overtochten per dag, elk uur, van 6 uur ’s ochtends tot 22 uur ’s avonds, in beide richtingen op de drie nieuwe lijnen, met plannen om alle stations langs de aangewezen routes te bedienen. De eerste lijn verbindt Lille Flandres – TGV Haute-Picardie – Paris Gare du Nord, de tweede verbindt Straatsburg – Lotharingen TGV – Meuse TGV 1 – Champagne-Ardenne TGV – Paris Gare de l’Est, en de derde verbindt Lyon Part-Dieu – Mâcon-Loché TGV – Le Creusot-Montceau-Montchanin TGV – Paris Gare de Lyon. “We stoppen op secundaire LGV-stations – een kans om de werkgelegenheid daar te ontwikkelen en weg te komen van het Parijse leven”, schrijft ilisto op LinkedIn.

The planned ilisto services
De geplande ilisto diensten (Foto: Kevin Speed)

Laurent Fourtune, voorzitter van Kevin Speed, benadrukte de inzet van ilisto om hogesnelheidstreinen aan te bieden voor iedereen, elke dag. “Hoe meer je reist, hoe minder je betaalt”, verklaarde hij aan Le Figaro en beloofde een aanbod met prijsverlagingen naarmate klanten meer tickets kopen. “Met de aanvalsprijzen die we hebben gepland, zullen onze treinen vol zitten”, voegde hij eraan toe. “Om winstgevend te zijn, moeten onze treinen de hele dag rijden, van ’s ochtends tot ’s avonds, en moeten we tot tien keer per dag kaartjes verkopen op dezelfde plaats”, legde hij uit aan France Bleu Nord.

Het belangrijkste aanbod, genaamd “Illisto”, begint dus bij drie euro per 100 kilometer tijdens daluren voor treinen naar Straatsburg en Lille, en vanaf vijf euro per 100 kilometer tijdens daluren voor treinen naar Lyon, meldt Le Figaro. Het concept van Kevin Speed draait om het optimaliseren van zowel tijd als ruimte, waarbij het interieur van de wagons qua zitplaatskwaliteit lijkt op dat van een regionale trein. “Als er meer zitplaatsen beschikbaar zijn in de trein, dalen de kosten per passagier”, legt hij uit aan France Bleu. In elk ticket is alleen een kleine handbagage gratis inbegrepen, dus voor grotere bagage moeten passagiers een extra zitplaats kopen.

20 nieuwe hogesnelheidstreinen van Alstom

Met de ilistodienst wil het bedrijf hogesnelheidstreinen aanbieden voor iedereen, elke dag, met treinen die tot 300 km/u rijden tussen grote steden en nabijgelegen stedelijke centra in de komende 4 jaar. Daarom, en in samenhang met de overeenkomst, heeft Kevin Speed zich verbonden tot de aankoop van 20 nieuwe hogesnelheidstreinen van Alstom, die zijn afgestemd op de behoeften van het innovatieve bedrijfsplan van ilisto. Deze treinen met hoge capaciteit zullen de koolstofuitstoot aanzienlijk verminderen in vergelijking met de huidige hogesnelheidstreinen, met een verwachte vermindering tot 30% van de CO2-uitstoot.

Het bedrijf streeft ernaar de eerste trein in 2026 klaar te hebben om te testen. De levering van de Alstom-order is gepland voor 2028. Laurent Fourtune, oprichter van Kevin Speed, hoopt de fondsenwerving voor deze zomer af te ronden en schat de benodigde investering op een miljard euro voor de 20 treinen, de toekomstige werkplaatsen en de opleiding van machinisten.

Het type kaderovereenkomst dat Kevin Speed en SNCF Réseau hebben ondertekend, staat ook open voor alle exploitanten, inclusief bestaande zoals SNCF, zolang zij garanties kunnen bieden voor de financiering van nieuw rollend materieel.

Geïnteresseerd in de opening van de Europese spoorwegmarkt? Praat volgende week mee op RailTech Europe! Registreer snel en uw plaats in de zaal is gereserveerd! Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com