FR NL

ProRail haalt CO2-uitstootdoelstelling niet

ProRail meldt een verlaging op de CO2-Prestatieladder van niveau 5 naar niveau 4. Als belangrijkste reden wordt genoemd dat de spoorbeheerder zijn emissiedoelstelling voor eigen (direct en indirect) energieverbruik in 2022 niet heeft gehaald.

Volgens een woordvoerder bedroeg de uitstoot van ProRail in 2022 ongeveer 10,6 kiloton. “De doelstelling voor dat jaar was een maximale uitstoot van 8 kiloton, gelijk aan de uitstoot van 889 huishoudens. Een belangrijke reden voor dit tekort is de verminderde inkoop van groene energie door ProRail voor 2022, waardoor een groter deel van het elektriciteitsverbruik afkomstig is van niet-hernieuwbare middelen.”

Daarnaast bleek 2022 een turbulent jaar te zijn voor de energiemarkt door de Russische inval in Oekraïne, waardoor sommige energiebesparende maatregelen vertraging opliepen.

Een les voor ProRail

CFO Mirjam van Velthuizen-Lormans merkte op: “ProRail heeft een hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid, wat soms betekent dat doelen niet worden gehaald, zoals nu te zien is aan onze CO2-uitstoot. Een bedrijf op het hoogste niveau van de ladder wordt daarop afgerekend. Dit is een les, maar ProRail houdt vast aan haar ambitie om de CO2-uitstoot in 2030 met 55 procent te verminderen ten opzichte van 2015. De komende jaren zullen we ons blijven richten op het realiseren van energiebesparing en CO2-reductie.”

Ondanks het algehele teleurstellende resultaat daalde de zogenaamde scope-1 uitstoot in 2022 met 1,3 kiloton. Dit verwijst naar de uitstoot van gebouwen, spoorwegmaterieel en bedrijfsvoertuigen. “Traditioneel is dit de grootste emissiebron”, merkte de woordvoerder op. “De daling wordt deels toegeschreven aan de omschakeling van gasgestookte wisselverwarming naar elektrische verwarming en het verwijderen van wissels.”

“Ook op stations is een aanzienlijke emissiereductie gerealiseerd”, vervolgt de woordvoerder. “De CO2-uitstoot is gehalveerd ten opzichte van 2021. Maatregelen als isolatie, minder stoken en betere monitoring dragen hieraan bij. Verder is het aandeel duurzaam opgewekte elektriciteit op bedrijfsmiddelen gestegen naar 1.600.000 kWh in 2022.”

Ladder met vijf sporten

De CO2-Prestatieladder is een instrument dat is ontwikkeld door de onafhankelijke Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen en dat bedrijven en overheden helpt bij het terugdringen van de uitstoot. De ladder bestaat uit vijf niveaus, waarbij niveau 5 het meest duurzame niveau vertegenwoordigt. Zowel niveau 4 als niveau 5 worden toegekend aan bedrijven die niet alleen verantwoord omgaan met hun eigen zaken, maar ook een positieve impact hebben buiten hun eigen keten.

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in het Nederlands door onze zusterpublicatie SpoorPro.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Jeroen Baldwin

Bron: RailTech.com