FR NL
NS train in the Netherlands

Nederlandse parlement wil voor zomer oplossingen NS horen

De Tweede Kamer wil van de Nederlandse Spoorwegen (NS) weten welke maatregelen de vervoerder gaat nemen om het toenemende aantal verstoringen op het spoor en de vaak massale overvolle treinen aan te pakken.

Het parlement eist deze informatie voor de zomer. Volgens de motie die is ingediend door de politieke partij Nieuw Sociaal Contract (NSC), moet de NS onder “verscherpt toezicht” komen te staan en de redenen achter de recente verslechtering onderzoeken. Bijna alle partijen in de Kamer steunden het voorstel.

Op de Nederlandse hogesnelheidslijn (HSL) doen zich te vaak problemen voor. Het aantal storingen is zo hoog dat de NS onder de minimumnorm komt die in de concessie, of het contract met het Nederlandse ministerie van Waterstaat en Infrastructuur, Rijkswaterstaat, is vastgelegd . Daarnaast is er op andere trajecten een hogere frequentie van verstoringen. De Tweede Kamer dringt er bij de NS op aan om grondiger onderzoek te doen naar de oorzaken van de afnemende spoorkwaliteit, omdat er op dit moment geen duidelijk inzicht is in deze problematiek.

NSC wil dat er een extra programma in de concessie wordt opgenomen, waarin staat dat de NS de oorzaken van de problemen moet onderzoeken en met een plan van aanpak moet komen. Dit zou staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) extra druk geven om de vervoerder aan te spreken op de afspraken. “De motie is ook een aanmoediging aan de staatssecretaris om de NS in eigen hand te nemen”, zegt indiener Olger Van Dijk tegen ANP.

“We delen het inzicht van de Kamer dat het beter moet en dat een programma onder de concessie daarbij kan helpen”, reageert NS-topman Wouter Koolmees. Volgens Koolmees is het spoorbedrijf al begonnen om nauwer samen te werken met spoorbeheerder ProRail om de prestaties op korte termijn te verbeteren.

Reizigersbelangenorganisatie Rover pleitte eerder al voor verscherpt toezicht en is blij dat dit advies wordt opgevolgd. De belangenorganisatie hoopt dat dit zal leiden tot “een grotere betrouwbaarheid van het spoorwegnet en daarmee een betere service voor treinreizigers.”

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in het Nederlands door onze zusterpublicatie SpoorPro.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com