FR NL

ÖBB nachttreinen krijgen vanaf december “pods” voor soloreizigers

De Oostenrijkse nationale spoorwegmaatschappij ÖBB is van plan om in december 2023 een nieuwe vloot van 33 nachttreinen te introduceren. Een van de verschillende verbeteringen is de nadruk op accommodatie voor soloreizigers. De nieuwe treinen zijn uitgerust met individuele slaapcabines in pod-stijl, naast de traditionele couchettes en slaaprijtuigen.

De nieuwste generatie Nightjets bestaat uit een vloot van zeven wagons. Ze zijn goedgekeurd voor Oostenrijk, Duitsland, Italië, Zwitserland en Nederland en kunnen een maximumsnelheid van 230 kilometer per uur bereiken. Elke treinset bestaat uit een stuurstandrijtuig (zitrijtuig), een multifunctioneel rijtuig (zitrijtuig met PBM-compartiment & multifunctionele zone), drie couchetterijtuigen (met 4-persoonscompartimenten en minicabines) en twee slaaprijtuigen. Alle coupés zijn voorzien van eigen sanitair.

Deze configuratie biedt plaats aan maximaal 254 zitplaatsen in één set. Het nieuwe multifunctionele rijtuig biedt een fietsenstalling voor alle fietsliefhebbers en meer ruimte voor bagage en persoonlijke spullen zoals ski- en snowboarduitrusting. Voor passagiers met beperkte mobiliteit is er een modern toegankelijk couchetterijtuig en een toegankelijk toilet beschikbaar in elke nieuwe Nightjet – ze zijn bereikbaar via een lagevloeringang.

Reisopties

Reizigers hebben verschillende opties om uit te kiezen als het gaat om hun accommodatie in de Nightjet treinen. De optie Slaapwagon Comfort Plus biedt een ruime coupé met eigen sanitaire voorzieningen, waaronder een toilet en douche. Het beschikt over twee ingebouwde bedden, boven elkaar, en kan geboekt worden als coupé voor één of twee personen. Naast de comfortabele slaapgelegenheid kunnen passagiers genieten van een gezellige zithoek. De optie Slaapwagon Comfort heeft twee ingebouwde bedden, boven elkaar, die ook geboekt kunnen worden voor één of twee personen. Het compartiment heeft eigen sanitaire voorzieningen, waaronder een toilet en douche, en comfortabele zitplaatsen voor een ontspannen reis.

OBB (Harald Eisenbreger)
Slaapwagon

De Couchette Car Comfort is ideaal voor gezinnen en groepen. Deze optie biedt moderne compartimenten met 4 slaapplaatsen en ingebouwde bedden. Het biedt meer ruimte en privacy voor een comfortabele reis. De Barrier-Free Compartment Comfort, voor reizigers met een handicap, biedt een voor gehandicapten toegankelijk compartiment dat plaats biedt aan maximaal twee rolstoelgebruikers en twee begeleidende passagiers. Het bevindt zich naast een toegankelijk toilet en is toegankelijk via een wagon met lage instap.

De zitrijtuig en multifunctionele ruimte heeft dubbele kuipstoelen met opklapbare armleuningen en hoofdsteunen over de hele lengte. Het biedt ook opbergmogelijkheden, leeslampjes en inductief opladen bij de stoelen. Bovendien biedt de multifunctionele ruimte ruimte voor fietsen, bagage, kinderwagens, ski’s en snowboards.

Minicabines’ en andere innovaties

De echte innovatie is te vinden in de “Mini Cabins”, dit zijn eenpersoons slaapplaatsen in de couchetterijtuigen. Deze Mini Cabins zijn ontworpen op een pod-achtige manier, met ligplaatsen gestapeld in twee lagen, die lijken op een slaapzaal, waardoor elk individu zijn eigen privé toevluchtsoord kan creëren. Deze hutten zijn bedoeld voor soloreizigers en bieden hen een zekere mate van privacy en een gezellige, functionele ruimte. Binnen deze compacte maar efficiënte indeling vinden passagiers voorzieningen zoals opbergruimte, een inklapbare ontbijttafel met geïntegreerde spiegel, jashaken, een leeslamp en aangrenzende kluisjes voor handbagage en schoenen.

ÖBB Mini Cabin
ÖBB Mini Cabin

Passagiers kunnen nu genieten van gratis Wi-Fi aan boord, terwijl een modern passagiersinformatiesysteem hen op de hoogte houdt van reisupdates. De trein is goed uitgerust met verschillende oplaadmogelijkheden, waaronder USB en inductief opladen, en verbeterde ruiten verbeteren de netwerkontvangst voor betrouwbaardere mobiele telefoonverbindingen. Compartimenten zijn uitgerust met handige bedieningspanelen voor het aanpassen van de verlichting en het aanvragen van assistentie. Voor extra veiligheid en toegangsgemak zijn er elektronische toegangssystemen met NFC-kaarten geïnstalleerd in de coupés en is er videobewaking in alle treinwagons om de veiligheid te verbeteren.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.
Onderwerpen: , ,

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com