FR NL
Copenhagen Operations Control Center

Siemens Mobility gaat Kopenhagen S-bane tegen 2033 upgraden met ATO

Chauffeurloos rijden op het volledige S-bane netwerk in Kopenhagen komt eraan. Siemens Mobility wil tegen 2033 GoA4 implementeren op 170 kilometer van het Deense S-bane netwerk. Deze upgrade belooft “tot 40 procent meer capaciteit zonder nieuwe sporen”, aldus Michael Peter, CEO van Siemens Mobility op LinkedIn.

Het S-bane netwerk in Kopenhagen, dat 170 kilometer lang is en 88 stations op zeven lijnen bedient, is een vitaal onderdeel van de infrastructuur voor openbaar vervoer in de stad. Met dagelijks meer dan 350.000 forensen en jaarlijks meer dan 100 miljoen passagiers zal het belang van het netwerk alleen maar toenemen naarmate de agglomeratie Kopenhagen zich uitbreidt.

De CBTC GoA4 upgrade binnen het “Future S-bane” programma heeft als doel om de Kopenhaagse S-bane te verheffen tot een van ’s werelds meest geavanceerde volledig geautomatiseerde massatransportsystemen, met de belofte van een grotere capaciteit, verbeterde dienstverlening en een grotere veerkracht bij verstoringen. Onlangs zijn contracten gesloten met Banedanmark (BDK) en DSB. De waarde van deze uitgebreide upgrade wordt geschat op ongeveer 270 miljoen euro.

Dit ambitieuze project omvat de migratie naar de hoogste graad van automatisering, bekend als GoA4-technologie, en de levering van treinapparatuur voor 226 nieuwe treinen. Het initiatief zal in vijf fasen in gebruik worden genomen en de volledige automatisering wordt verwacht in 2033, een mijlpaal in de evolutie van stedelijke spoorwegsystemen.

Copenhagen S-Bane Station
Kopenhagen S-Bane Station (Foto: Siemens Mobility)

GoA4-technologie voor de Kopenhagen S-bane

De toepassing van GoA4-technologie belooft een revolutie teweeg te brengen op het Kopenhagen S-bane netwerk, waardoor treinen zonder menselijke bestuurders kunnen rijden. Deze vooruitgang zal de operationele efficiëntie verhogen, de passagierservaring verbeteren, de punctualiteit handhaven en het netwerk klaar maken voor de toekomst om aan de veranderende eisen te voldoen.

De gefaseerde implementatie van de CBTC GoA4-technologie zal zorgen voor een minimale verstoring van de treindiensten in Kopenhagen. De eerste fase zal zich richten op de F-Line, met tests gepland voor medio 2030 en passagiersvervoer verwacht tegen het einde van hetzelfde jaar. Tijdens de overgangsperiode zal een combinatie van bestaande GoA2-treinen en nieuwe bestuurderloze GoA4-treinen rijden tot 2038.

Naast upgrades van de apparatuur aan boord omvat het project de installatie van radiografische communicatiesystemen in depots en de uitbreiding van het treinbeheersysteem met flexibele dispositiefuncties, waardoor de operationele efficiëntie nog verder wordt verbeterd.

“Sinds 2011 hebben we het netwerk uitgerust met een op communicatie gebaseerd treinbesturingssysteem. Deze upgrade heeft de treindoorlooptijden in de binnenstad teruggebracht van 120 naar 70 seconden en heeft de punctualiteit naar recordhoogte gebracht. Dit nieuwste contract is een stevige toezegging om de grootste geautomatiseerde stedelijke spoorweg ter wereld te leveren voor een mooie en duurzame toekomst in deze stad,” zegt Michael Peter, Siemens Mobility CEO, via LinkedIn.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com