Storm Eunice: treinverkeer opgeschort van 14 tot 18 uur in een groot deel van Vlaanderen, snelheidsbeperking tot 80 km/u op de rest van het net

https://press.infrabel.be/storm-eunice-treinverkeer-opgeschort-van-14-tot-18-uur-in-een-groot-deel-van-vlaanderen-snelheidsbeperking-tot-80-kmu-op-de-rest-van-het-net?utm_source=email&utm_medium=campaign&utm_id=3c291736-eb70-4009-a4cb-feb6b2d50b74#

Als gevolg van de storm Eunice wordt aan de betrokken treinreizigers gevraagd om, in de mate van het mogelijke, hun terugkeer zoveel mogelijk vóór de middag te plannen. Infrabel en de NMBS hopen het verkeer vanaf 18 uur geleidelijk te kunnen hervatten op de plaatsen waar het verkeer werd onderbroken. Het treinverkeer zal de hele dag zwaar verstoord zijn. In het algemeen worden de mensen verzocht hun reizen vandaag in het hele land te beperken. Er zijn geen alternatieven gepland.

Infrabel en de NMBS hebben beslist om het treinverkeer deze namiddag in een deel van Vlaanderen stil te leggen tussen 14 en 18 uur. In West-Vlaanderen zullen geen treinen rijden en in Oost-Vlaanderen zal 90% van het verkeer stilgelegd worden. Onder meer de steden Oostende, Kortrijk, Brugge, Gent, Antwerpen en Mechelen zullen niet worden bediend. Ook het verkeer naar Nederland zal worden onderbroken.

Snelheidsbeperking van 80 km/u

Op de rest van het spoornet zal een tijdelijke snelheidsbeperking van 80 km/u gelden en op de hogesnelheidslijnen 160 km/u. Deze beslissingen werden genomen om de veiligheid van de reizigers en van het personeel van Infrabel en de NMBS te garanderen.

De NMBS-informatiekanalen zullen de reizigers zo goed mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

De interventieteams van Infrabel werden versterkt en staan klaar om snel in te grijpen bij stormincidenten. Het gaat dan om bomen en takken die op de bovenleiding vallen of voorwerpen die door de wind op de sporen werden geblazen.

Infrabel spoort mensen die in de buurt van de sporen wonen aan om hun tuinmeubelen, priëlen, trampolines, vuilnisbakken en andere voorwerpen die door de wind kunnen wegwaaien en op de sporen terechtkomen, naar binnen te brengen of vast te binden.

Indien een voorwerp op de sporen wordt geblazen, raadt Infrabel u aan om zeer voorzichtig te zijn en het niet te gaan zoeken. Het is aangeraden om het noodnummer 112 te bellen. De hulpdiensten zullen de nodige maatregelen treffen om het verkeer tot stilstand te brengen en de voorwerpen te recupereren.

Auteur: Jos Sterk